Co poškodilo jablka?

"Na jednom stromě se nám na některých jablkách objevily „prstence“ široké 1–2 cm. Jde o strupovitost? Jak k poškození došlo a co je způsobilo? Co stromu chybí? Jak proti tomu bojovat?," ptá se Václav Čermák z Třemošnic a dodává: "Jsem odpůrcem používání chemie na zahradě, raději snesu nějakou menší rzivost."

Rzivost čili korkovitost může vadit při skladování

Podle popisu a zaslaných obrázků jde o poškození jablek mrazíky v období počátečního vývoje plodů, odborně označované jako fyziologická rzivost slupky, případně jako abiotická korkovitost plodů. Různě utvářené rzivé skvrny, nejčastěji síťovitá rzivost až korkovitost se vyskytují na plodech citlivých odrůd, zejména u odrůd se žlutou slupkou. Silněji postižené plody jsou méně vzhledné a mají zhoršenou skladovatelnost (rychleji zavadají).

Co strupy na jablkách způsobuje?

Nejčastější příčinou rzivosti jsou nízké teploty (pod 5 °C) a zejména mrazíky v období od odkvětu do vývoje plodů o velikosti vlašského ořechu. Nízké teploty poškozují vodivá pletiva a omezují jejich funkci, plody trpí nižším přísunem vody a korkovatí. Nasazené plody mohou postihnout i virová onemocnění, jako jsou napadení padlím, hálčivcem jabloňovým (Aculus schlechtendali) či pilatkou jablečnou (Hoplocampa testudinea), případně mohou být plody poškozeny mechanicky oděrem.

Postřik obsahující síru

Výskyt rzivosti lze omezit opakovaným postřikem přípravky na bázi elementární síry (například Kumulus WG) v období po odkvětu (květen, červen). Elementární síra je velmi účinná na padlí jabloňové a má i dobrou vedlejší účinnost na strupovitost a roztoče.

Vznik rzivosti podporují kromě povětrnostních vlivů i některé pesticidy, nízká teplota postřiku za horkého počasí a jeho vysoký tlak.