Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.thespruce.com

Doprovodná výsadba: S čím se rostliny snášejí a s čím ne

Možná už jste četli o doprovodné výsadbě a jejích pozitivech. Víte, kterých doprovodných rostlin se naopak vyvarovat? Některé rostliny pomáhají a jiné ne, což může být z různých důvodů.

Doprovodná výsadba je prastará technika, kterou původní obyvatelé Ameriky, ale také například Číny používají stovky, možná tisíce let, aby se jejich plodící zeleni dařilo co možná nejlépe.

Doprovodná výsadba se zabývá kombinacemi rostlin, které je vhodné společně sesadit pro dobro jedné, druhé či obou rostlin. Jde o několik faktorů, které v tomto případě zahradníci sledují. Rostliny se vzájemně ovlivňují, jelikož mohou působit repelentně a snižijí tak možnost napadení škůdci. Mohou také lákat opylovače, kteří jsou nutní k tvorbě plodů, ale může jít také o využití prostoru, opory či stínu, které si rostliny vzájemně poskytují.

Proč se rajčata nesnášejí s jinými rostlinami

Pokud jsou rostliny, které si vzájemně pomáhají, pak jsou jistě také kombinace, které si vzájemně škodí. V tomto případě jde většinou o živiny, zálivku a chemii. To dá rozum, že vysadit vedle sebe dvě rostliny náročné na stejné živiny i zálivku bude problém a že si budou konkurovat.

Dalším, o něco skrytějším, problémem je fakt, že rostliny uvolňují do půdy látky, jež mohou jiné zeleni vadit. Naopak tímto způsobem rostliny napomáhají vlastnímu druhu k šíření v půdě a opanování záhonu. Rostliny samozřejmě nemají žádné „úmysly“, ale příroda čili evoluce jim nadělila prostředky, jak se mohou bránit, aby přežily.

S čím si rajčata vyhovují

Pěstujete-li rajčata, pak už jste si možná přečetli nebo dokonce vyzkoušeli, že doprovodná sadba jim vyloženě vyhovuje. Rostlinami, ze kterých budou rajčata prosperovat jsou především bazalka, kopr, česnek, cibule, petržel, či měsíček lékařský a tymián. Jde vesměs o aromatické rostliny, které fungují především jako repelenty. Mezi další, které se k rajčatům hodí, patří také saláty, okurky, mrkev a další kořenová zelenina či chřest.

S čím se rajčata nesnášejí

Rajčata rozhodně nevysazujte společně s fenyklem, hrachem či bramborami a tykvemi. Jednou z rajčaty nejhůře snášených plodin k sesazení, ale také nejhorší předplodinou, je červené zelí. Dalšími nevhodnými jsou kukuřice a lilek.

Také byste nikdy neměli vysazovat rajčata pod či v blízkosti ořešáku. Právě tyto stromy jsou příkladem zeleně vylučující alelopatické látky, které negativně ovlivňují růst, a to nejen rajčat.

Související články