Odrůdy salátů určené k řezu listů nám mohou první úrodu darovat již měsíc po zasetí a za dva měsíce narostou vskutku bohatě (listové růžice vytvoří obvykle do měsíce a půl). A navíc nabízejí sklizeň opakovanou. Velký výběr máme i v tvarech a barvách listů – zkadeřených, vykrajovaných, svěže zelených i purpurových, které vypadají skvěle na záhoně i na talíři. Listy kozlíčku polníčku, rovněž lahodné a napěchované vitamíny, lze sklízet již za dva měsíce od výsevu, podobně jako mladé štíhlé hlávky římského salátu či saláty „Little Gem“, které šetří místo. Klasikou jsou rané a pro rychlení určené odrůdy hlávkových salátů. Na hlávky si sice musíme počkat až tři měsíce, křehké a sametově lahodné listy uvnitř hlávky však stojí za to.

Saláty pro sklizeň mladých lístků

Saláty, u kterých se chystáme sklízet mladé, přibližně 10 cm velké listy (které mají výjimečně jemnou chuť) vyséváme hustěji, například do řádků vzdálených od sebe 5-10 cm v rozestupech 1-2 cm; nebo naširoko, kdy použijeme přibližně 2 g semen na 1 m2.

Mladé listy sklízíme nejsnáze postupným seřezáváním či sestříháváním, a to 2,5 cm nad půdou, abychom nepoškodili srdéčka rostlin. Přibližně za měsíc (v závislosti na teplotě a osvětlení) znovu obrazí a sklizeň takto můžeme opakovat ještě několikrát. Pro sklizeň mladých listů můžeme koupit již namíchané směsi semen. Podobně můžeme využít i asijskou listovou zeleninu, jejíž semena jsou již běžně k dostání (mizuna, mibuna, komatsuna aj.) a listové hořčice.

Teplo urychlí klíčení

Při teplotě nad 5 °C vyklíčí semena salátů přibližně za dva týdny, při 10 °C za týden. Při teplotě 25 °C vyklíčí za dva dny (pozor však, tuto teplotu již nesmíme překročit, klíčivost by se snížila). Předpěstováním v teple proto můžeme čas klíčení výrazně zkrátit a sklizeň uspíšit. Již rostoucím semenáčkům však vyhovuje teplota nižší a potřebují především dostatek světla. Sazeničky proto přesadíme do skleníku, pařeniště nebo ven pod netkanou bílou textilii či foliový kryt. Saláty snesou i mírný mráz, jen na chvíli přestanou růst.

Užitečné tipy

  • Semena přitlačíme k substrátu a nezasypáváme, lépe klíčí na světle. Nesmíme je však nechat zaschnout.
  • Okna skleníku i pařeniště udržujeme čistá, neboť nedostatek světla podporuje hromadění dusičnanů v salátu. Aby se o ně nezranili ptáci, okna skleníku, pokud nejsou polykarbonátová, opatříme varováním. Například UV nálepkami, které se nám jeví průsvitné a ptákům jasně modré, nebo použijeme průsvitné barvy na sklo.