Když už člověk nakupuje nápoje v PET lahvích, měl by vědět, jak se dají zrecyklovat. Jednou z možností je ta, že si z nich vyrobíte zahrádku. Jistě oceníte, když si budete moci odříznout čerstvou hlávku salátu a něco dobrého si z ní připravit. Poslední dobou je tato metoda velice populární, a to nejen na balkonech a terasách, ale i na zahradě.

Pěstujte svůj oblíbený druh salátu

Jestliže se rozhodnete k využití tohoto pěstitelského triku, je jedno, jaký konkrétní druh salátu budete pěstovat. Zvolte svůj oblíbený, ať už je to hlávkový nebo ledový, ale stejně se dají pěstovat třeba i čekanka, rukola, či špenát. Semínka je možné samozřejmě běžně vysadit i do záhonů, nebo si předpěstovat sazenice k výsadbě. Ale můžete zkusit i zmíněné PET lahve.

Které PET lahve jsou vhodné a jak s nimi naložit

Vždy je lepší využít lahve většího obsahu, takže nejlépe ty od 2l výše. Podélně každou z nich rozřízněte na jedné straně, jen víčko nechte stále zavřené. Položte lahve na bok otvorem nahoru a nasypte do nich zeminu. Zasejte semínka salátu a dejte ven na zahradu nebo do skleníku, ale můžete je umístit i na terasu nebo balkon.

Dopujte saláty vláhou

Zeminu se semínky dostatečně zalijte, nicméně vyhněte se přemokření. Přehnané přemokření nemají rády ani vzrůstající rostliny. Salát by vám mohl začít zahnívat a na úrodu byste se těšily marně. Takže vláhy vždy dle počasí tak akorát. Také dbejte na to, aby nebyly rostliny moc namačkané vedle sebe a mohl tak ke kořenům vzduch.

Samozavlažovací květináče z PET lahví

Aby měly rostliny neustále dostatek vláhy, můžete si z PET lahví snadno vyrobit samozavlažovací květináče. Budete potřebovat jen PET lahve a široký knot (je k dostání v hobby marketech). PET lahev přeřízněte zhruba ve třetině od horního uzávěru (podle tvaru lahve). Vrchní část s víčkem otočte, víčko odšroubujte a knot zasuňte do otvoru. Spodní část naplňte vodou, do vrchní části nasypte zeminu a vysaďte rostlinky salátu. Knot zajistí, že zemina bude neustále přiměřeně vlhká a salát bude skvěle prospívat.

Za dva měsíce si pochutnáte

Jestliže péči v žádném ohledu nezanedbáte, můžete mít zhruba do dvou měsíců svůj vlastní salát na stole. Když budete salát sbírat pravidelně, rostliny omladí a na další novou hlávku se můžete zanedlouho opět těšit.

Udělejte si miniskleníky

PET lahve můžete snadno využít už na zasazené sazeničky, a to i jiné zeleniny než jenom salátů. Odkrojte horní část lahve i s plastovým víčkem a přikryjte zbývající částí mladé sazenice. Vyrobíte tak sérii miniskleníčků, jejichž výhody stojí za to využít. Přes den, kdy svítí slunce, je můžete jednoduše odstranit, aby rostlina nasávala teplo a přijímala přímé sluneční paprsky. Navečer, kdy hrozí ochlazení, rostliny opět přikryjte.

Ozdobte vzdušné prostory závěsnými truhlíky

Plastovými lahvemi můžete ošálit i slimáky! Vyrobte si z nich jednoduché závěsné truhlíky, tam se obtížní plži nedostanou. Můžete v nich pěstovat nejen saláty, ale zajímavě se v nich vyjímají i balkonové květiny. Položte si PET lahev podélně na stůl a ostrým nožem vyřízněte ideální velikost otvoru, naplňte hlínou a vysaďte si, co se vám zlíbí. Osázené lahve můžete pomocí provázku nebo truhlíkových držáků zavěsit kdekoliv na zahradě i na balkoně.

Zdroje: www.adbz.cz, www.ceskestavby.cz, www.prosvet.cz