Cibule šalotka je velice oblíbená třeba v italské nebo francouzské kuchyni, a to pro svou nasládlou a jemně kořeněnou chuť. Využívá se i její bohatá zelená nať. Kolem hlavní cibule vyrůstají trsy malých cibulek. Ty se využívají kromě teplé i ve studené kuchyni, a to do salátů či různých pomazánek.

Připravte záhon

Jak vybrat ten správný záhon pro výsadbu? Měl by být na slunném místě s dostatečným množstvím živin z předchozího hnojení. Půda by měla být lehká a humózní, pak vás odmění cibulkami, které mají v průměru až 4 cm. Pěstujete-li šalotku ze sadby, v jednom „hnízdečku” se může urodit až devět cibulek.

Odolá mrazům

Šalotku ideálně vysazujte v průběhu března a nemějte strach. I kdyby udeřily přízemní mrazíky, šalotka nezahyne, odolá mrazům až do -10 °C. Ještě před tím, než budete cibulky vysazovat, vyplatí se namořit je a ochránit tak proti houbovým chorobám. Postupujte podle návodu na obalu přípravku. Následně sázecím kolíkem udělejte jamku a vložte do ni cibulku tak, že ven bude koukat pouze její špička. Cibulky by měly mít mezi sebou minimální vzdálenost 15 cm, řádky jednou tolik. Jemně je zalijte a v průběhu jejich růstu nezapomeňte půdu kolem kypřit a zbavit ji nežádoucího plevele.

Využijte i nať

Kdy se můžete těšit na první sklizeň? Zhruba za dva měsíce po výsadbě, nebojte se využít i šťavnatou zelenou nať. Hlavní sklizeň závisí na počasí. Její čas přichází asi 3 až 4 měsíce po výsadbě. Poznáte to tak, že nať začne lehce zasychat. V ten moment cibulky skliďte, nať by v žádném případě neměla zcela uschnout.

Zdroje:www.thespruce.com, www.zahrada-centrum.cz