Jednoleté šalvěje jako letničky nabízejí překvapivou pestrost druhů a variet, barev a vůní. Právě v dubnu je můžeme vysévat přímo na záhon, klíčení podpoříme, když je překryjeme bílou netkanou textilií. Šalvěj zářivou a šalvěj šarlatovou, které jsou choulostivější, se vyplatí předpěstovat v teple a sazeničky vysadit po zmrzlých. Pokud si přejeme květy co nejdříve, můžeme stejně postupovat i u ostatních druhů. Většina se snadno množí i samovýsevem. Daří se jim na slunci, půda by měla být propustná, s dostatkem vápníku (poslouží dřevěný popel i dolomitický vápenec) a živin (ideální je vrstva vyzrálého kompostu silná 5–10 cm).

Šalvěj zahradní neboli zelená (Salvia hormium, syn. viridis) je od června až do září nepřehlédnutelná díky velkým barevným listenům, které se tvoří kolem vcelku nenápadných květů. Zdobí zahradu i suché vazby, neboť si sytou barvu i ušlechtilý tvar zachovávají i po usušení. Na výběr máme řadu kultivarů vysokých od 30 do 50 cm. Mezi nejoblíbenější patří vyšší odrůdy ze série Marble Arch, jejichž listeny jsou bílé, růžové, purpurové i fialové, obzvlášť vděčné jsou barevné směsi. Na metr čtvereční postačí 10 rostlin. Šalvěj zahradní nevyžaduje příliš vláhy a poslouží nejen jako součást letničkových záhonů, ale i jako zpestření výsadeb suchomilných trvalek, zvláště pokud se ještě plně nerozrostly. Pro libou vůni i velké, bělostné či růžové listeny pěstujeme šalvěj muškátovou (Salvia sclarea). Může být vysoká až 130 cm a mít bohatě větvené stvoly. Vonná silice listů i listenů je oblíbená při výrobě parfémů a kosmetiky, vůni propůjčí i domácím limonádám, dezertům a olejům.

Něžná květenství připomínající levanduli nabízí šalvěj pomoučená (Salvia farinacea), a to od května až do října. Rostliny mohou být dle variety 30–60 cm vysoké a až 30 cm široké, s květy v různých odstínech fialové, případně v kombinaci s bílou (například Strata).

Velké květy seskupené v nápadných květenstvích má letnička přiléhavého jména, šalvěj zářivá (Salvia splendens). Odrůdy jsou od 20 do 40 cm vysoké a až 30 cm široké, na zaplnění metru čtverečního postačí kolem 10 rostlin. Kompaktností vyniká oblíbená série Sizzler. Výjimečnými květy zahradu i květináče ozdobí také šalvěj šarlatová (Salvia coccinea), 30–60 cm vysoká a 30 cm široká. Rozličné variety nabízejí kromě vskutku šarlatových květů také jemné pastelové tóny a kombinace barev, mezi nejkrásnější z nich patří odrůdy Coral Nymph nebo Summer Jewel Pink.

Neúnavně kvetoucí trvalky

Vytrvalé šalvěje patří k nejvděčnějším rostlinám pro nenáročné, a přitom bohatě kvetoucí trvalkové výsadby. Nejlépe vyniknou ve skupinách, kombinovat můžeme druhy i odrůdy. I když se jedná o trvalky, mohou po letech ztratit kompaktní vzhled a méně kvést – stačí je však zmladit dělením trsů, snadno se množí i řízky. Stejně jako jednoleté šalvěje milují propustné, na humus a vápník bohaté půdy.

Šalvěj luční (Salvia pratensis), která roste planě i na našich loukách, byla vyšlechtěna do řady okrasných variet. Kromě původní fialové barvy tak máme na výběr i květenství sytě modrofialové, růžové nebo dokonce dvoubarevné, jaké nabízí kultivar Madeline. Vysoké mohou být od 30 do 80 cm, na metr čtvereční dáme 4–8 sazenic. Stejně jako u vyhlášené léčivky šalvěje lékařské obsahují listy i květy vonné silice a můžeme je použít jako koření.

Stejný původ má i velmi oblíbená šalvěj hajní (Salvia nemorosa). Její variety jsou od 15 cm do metru vysoké, s bohatým větveným květenstvím v sytě fialové, růžové i bílé. Oblíbená Caradonna má navíc i tmavě fialové stonky. Poprvé se květy hajních šalvějí rozvinou v květnu či červnu a vytrvají i přes měsíc. Pokud rostliny po odkvětu o třetinu seřízneme, vykvetou na sklonku léta znovu. A často dovedou vykvést i potřetí, na podzim. Poté je necháme přezimovat a zjara hluboce seřízneme. Na rozdíl od šalvěje luční snese její hajní sestra i polostín, slunce jí však také svědčí. Na metr čtvereční budeme potřebovat 6–12 sazenic, dle velikosti kultivaru. Vyhlášenou léčivkou není, ovšem listy jsou rovněž vonné a jedlé, mohou ochutit pokrmy i nápoje.

Třetí zajímavou, u nás původní šalvějí je pověstné babské ucho, tedy šalvěj přeslenitá (Salvia verticillata). Tato až metr vysoká trvalka je poměrně krátkověká. Ovšem oblíbená odrůda Purple Rain má nejen atraktivnější květy, ale je i vytrvalejší než původní druh. Miluje slunce, hodí se do sušších luk a štěrkových záhonů. Metr čtvereční spolehlivě zaplní 5 velkolistých rostlin. Listy lze využít pro přípravu hojivých obkladů a koupelí prospěšných při revmatismu. S minimem vody se spokojí i balkánská šalvěj Jurisicova (Salvia jurisicii) s jemnými listy a modrofialovými, případně růžovými či bílými květy, které se rozvíjejí v květnu.

Zdroj: Časopis Receptář, pereny.org/trvalka-sezony-2014-salvia-salvej/, www.nkz.cz