První samosběry raných odrůd jahod začaly letos koncem května, poslední se očekávají v prvním červencovém týdnu. Průběžně se otevírají jahodové plantáže v nejrůznějších koutek České republiky. Například část polí v pražských Kunraticích se pro začátek samosběrů otevře nejspíš až po polovině června. Jahodáren, které lidem umožňují samosběr lahodných plodů, jsou po republice desítky, nejčastěji je najdete v okolí velkých měst.

Zatímco například ve středočeských Vraňanech už jsou samosběry v plném proudu, jinde hlásí oproti jiným letům výrazné zpoždění. Mrazivé jarní počasí v některých lokalitách poškodilo rané odrůdy jahod natolik vážně, že některé jahodárny letos samosběr vůbec neumožní. V průběhu sezóny se může měnit i cena jahod. Samosběr vychází obvykle na polovinu oproti obchodu a pohybuje se letos kolem 60 Kč za kilogram sklizených plodů.

Do polí letos míří i mnoho těch, kteří s pěstováním jahod či jejich sklizní nemají žádné zkušenosti. A tak není divu, že se často po příjezdu na místo dostaví velké rozčarování. Každý touží po těch nejsladších a největších jahodách, pokud možno sbíraných za ideálních podmínek – za příjemného počasí, bez front a s možností vše dobře naplánovat. Realita je však na mnoha místech poněkud jiná: zvlášť u větších měst se u polí v ranních hodinách tvoří fronty a pokud přijede sběračů více, na ty, kteří dorazí později, už se nemusí dostat.

Jak samosběr dobře naplánovat

Plánování samosběru ve větším předstihu je někdy hodně velký oříšek. Ideální je najít si „svou“ jahodárnu. Často bývají v okolí větších měst. Přehled jahodáren v jednotlivých krajích, které samosběr umožňují, nabízí na portálu eagri.cz Ministerstvo zemědělství.

Jahodárny pole pro samosběr otevírají obvykle v 7 hodin ráno, někde ale až v 10 hodin. Čas předpokládaného ukončení samosběru se můžete od reality také lišit. Často bývají pole vysbíraná velmi rychle. Otevřeno nemusí být každý den. Nehraje v tom roli ani tak zda je den všední nebo víkend, ale skutečnost zda dozrálo dostatek jahod. A v tom má hlavní slovo počasí. Proto se často aktuální informace o termínu samosběru často zveřejňují až večer před jeho konáním.

Ideální je průběžně sledovat informace zvolené jahodárny. Většina z nich informuje na svém webu nejen o termínech, ale i předpokládané délce sběru. Například v Oskořínku na Nymbursku letos počítají, že poslední samosběry budou v prvním červencovém týdnu. Některé jahodárny nabízejí informace také telefonicky případně e-mailem. Velmi výhodné je sledovat profily jahodáren na facebooku. Tam získáte aktuální informace přímo z jahodárny (třeba které odrůdy se budou v daný den sbírat, zda se samosběr neruší kvůli počasí či již nejsou pole vysbírána); a zároveň se dozvíte cenné postřehy od těch, kteří už pole navštívili.

Nezapomeňte košíček a roušku

Pravidla samosběru má každá jahodárna vlastní, ale většina bodů je podobná. Ideální je se s pravidly sběru seznámit předem a tak se vyhnout případnému zklamání. Zatímco někde musíte sbírat všechny zralé plody (i ty menší), jinde to tak striktní není. Někde vám na začátku převáží nádoby, do kterých budete sbírat, jinde musíte sbírat do nádob zapůjčených případně zakoupených na místě. Vzhledem k tomu, že většina jahodáren mezi řádky nastýlá slámu, je na těchto polích výslovně zakázané kouření.

Zatímco někde mohou děti do pole v doprovodu dospělé osoby, jinde to vidí neradi, či třeba dětem do 12 let vstup na jahodiště zakazují zcela. Samozřejmostí je zákaz vstupu psů a dalších domácích mazlíčků do polí s jahodami.

K pravidlům samosběru v letošním roce na některých místech přidali i jedno navazující na opatření proti šíření nového koronaviru a žádají návštěvníky, aby sbírali v roušce.