Zdroj: jahodalera.cz

Kdy začne samosběr

Chladné a deštivé jaro jahodovou sezonu letos o pár týdnů oddálilo a většina farem ještě ani nedokáže odhadnout, kdy přesně otevře své brány jahodchtivé veřejnosti. Pro samosběr totiž nestačí, aby se v řádcích sem tam něco červenalo, jahody musejí být nazrálé v dostatečném množství pro všechny zájemce. Tento "boom" letos zatím ještě nenastal, a dokonce i jahodárny v nejteplejším Jihomoravském kraji odhadují start samosběru až na 14. června.

Ve stejný den zahájí prodej již nasbíraných jahod vyhlášená pěstírna v pražských Kunraticích, samosběr však bude ještě chvilku pozdržen. Zato uhříněvská plantáž Schwenk optimisticky doufá v začátek samosběru už tuto sobotu 12. června.

Jaká bude cena jahod

Na většině místech ještě nejsou upřesněny ani letošní ceny, i když se předpokládá, že se oproti loňskému roku příliš nenavýší. Jahodárna v Ratajích nad Sázavou na svých stránkách uvádí cenu 70 Kč za kilogram, téměř shodnou cenu (69 kč) hlásí také jahodárna Hanč ve Vraňanech. Na menších biofarmách ovšem můžete za kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod zaplatit i 120-170 Kč, takže je vždy lepší se o ceně ujistit telefonicky, abyste nebyli po příjezdu na místo nemile překvapeni.

Konzultace předem se vyplatí i z důvodu přetrvávající pandemie koronaviru. Můžeme předpokládat, že se na plantáže bude vstupovat s rouškou a s podmínkou zachování dvoumetrových rozestupů mezi nepříbuznými osobami, nicméně bezpečnostní opatření se mohou měnit ze dne na den stejně tak, jak nás na to navykla vláda.

Se psem si jahody nenasbíráte

Kromě toho je potřeba respektovat pravidla, jak si je stanovují samy farmy. Mezi jahody vás nepustí se psem ani s jiným domácím mazlíčkem a menší děti budete muset dobře hlídat, aby po plodech nedupaly. K samosběru se váže také pravidlo slušnosti – ochutnávat je dovoleno, přecpat se jahodami přímo na místě ještě před zaplacením nikoli. K dětem ale farmáři bývají v tomto ohledu shovívaví.

Přehledný seznam pěstíren a jejich kontaktních informací nabízí "jahodový web" Jahodalera.cz, kde můžete vyhledat nebližší samosběry podle jednotlivých krajů nebo dle zadání vašeho místa bydliště. Jednotlivé jahodárny průběžně upravují informace o sběru na vlastních webech nebo stránkách Facebooku.