Zdroj: farmazdravi.cz, www.prostreno.cz, www.ceskestavby.cz

Původ a podoba Šanty kočičí

Šanta kočičí je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité. Je pro ni typický obsah velkého množství aromatických látek. Rostliny vyrůstají většinou do výšky 30-70 cm a mají čtyřhranné pýřité lodyhy. Listy mají vstřícné s trojúhelníkovou čepelí a na okraji jsou nepravidelně pilovité až pýřité.

Rostlina pochází z jižní Evropy a jihozápadní Asie. U nás se hojně vyskytuje ve městech, na rumištích a především často lemuje okraje polních cest. Pěstuje se jako nenáročná trvalka, která bude vaši zahradu zdobit svými květy po celé léto. Jsou sice drobné, ale plné vůně a uspořádané v koncových lichoklasech. Barvu mají nažloutle bílou nebo namodralou, někdy až nafialovělou.

Protože se Šanta velmi dobře rozrůstá, dejte si pozor, aby se z ní nestal nechtěný plevel. V našich klimatických podmínkách bez problémů přezimuje, když ji zasadíte na dobře propustné, slunné a ideálně vápnité stanoviště. Dobře snáší také písčité a kamenité půdy, ale v zamokřené půdě se jí určitě dařit nebude.

Šanta a její léčivé účinky na člověka

Šanta působí blahodárně nejen na kočky, ale i na lidský organismus. V malém množství obsahuje halucinogenní látky, a tak ji lidé v dřívějších dobách kouřili pro zlepšení nálady. Žvýkání jejího kořene dodávalo uživatelům zase více sebevědomí a odvar se naopak užíval k uklidnění. Právě pro své sedativní a protistresové účinky se tato rostlina pěstuje i v dnešní době. Sbírá se kvetoucí nať, z níž se vaří čaj, který uleví od nervozity, stresu, neklidu či napětí. Trpíte na nespavost? V tomto případě je také skvělým pomocníkem. Využít můžete i čerstvé listy, a to k přípravě polévek, omáček, nádivek, slaných štrúdlů, koláčů a v neposlední řadě je zajímavým doplňkem i do salátů.

Léčivé účinky šanty pomohou i při nachlazení a bronchitidě. Snižuje také horečku a podporuje pocení. V případě špatného zažívání se podílí na zlepšení trávení a dokáže skvěle zastavit průjmové stavy. Kromě toho snižuje krevní tlak, tlumí svalové i střevní křeče i menstruační bolesti. Právě ženám se velmi doporučuje v období klimakteria a vůbec při hormonální nerovnováze. Nejčastěji se užívá jako nálev, který připravíte ze dvou polévkových lžic byliny louhovaných asi dvacet minut ve čtvrt litru vody. Můžete ho pak následně využít i k přípravě bylinné koupele. Ve formě kašovitého obkladu jej využijte na urychlení hojení různých odřenin a pohmožděnin.

Obtěžuje vás nepříjemný hmyz?

I na to je Šanta skvělá! Odpuzuje nejen komáry, ale stejně tak myši nebo krysy. Je dokonce několikanásobně účinnější než chemické spreje a na rozdíl od nich je pro lidské zdraví naprosto bezpečná.

Proč Šantu milují kočky

Příčinou je látka zvaná nepelakton, která se uvolňuje z rostliny do vzduchu a kočky ji vdechují. Působí na ně jako sedativní droga, kterou si užívají a je pro ně zcela neškodná a bez vedlejších účinků.