Zdroje: www.farmazdravi.cz, www.ceskestavby.cz, www.bylinkyprovsechny.cz

Šanta kočičí (Nepeta cataria)

Pro tuto vytrvalou bylinu je typický obsah velkého množství aromatických látek. Dorůstá často až do výšky 30 až 70 cm a má zajímavé čtyřhranné pýřité lodyhy a kvete téměř celé léto bílými, lehce modrými až fialovými květy. Původem je z jižní Evropy a jihozápadní Asie. Často ji můžete vidět i během procházek na okrajích lesů, ale hojně se vyskytuje i v městských parcích.

Na pěstování je zcela nenáročná, a protože se dobře rozrůstá, může se vám až nechtěně rozšířit po zahradě. Vyhovuje ji slunné místo s vápenitou, písčitou i kamenitou půdou. Pozor však na zamokřenou půdu, ta jí dobře nedělá.

Jaký vliv má na kočky

Šanta je pro všechny kočkovité šelmy přímo opojná. Příčinou je látka zvaná nepelakton, která se uvolňuje z rostliny do vzduchu a působí na ně jako sedativní droga, kterou si užívají. Zvíře je vůní této rostliny doslova fascinováno a jakmile ji ucítí, snaží se o maximální kontakt. Různě se o ni otírá nejen obličejem, ale celým tělem, doslova je schopné se v ní s rozkoší válet a má extaktické stavy.

Není to však stav, který nastane u každého zvířete, ovšem u dvou třetin z celkového množství je vyvolán. Záleží na genetické predispozici daného jedince. Údajně tato rostlina nemá opojný účinek ani na mláďata. Ale nemějte obavy, tyto chemické sloučeniny a jejich účinky zvířatům určitě neublíží ani neuškodí. Nevyvolávají ani závislost, spíše naopak. Jestliže jsou se šantou zvířata v častém kontaktu, zvyknou si na ni a zevšední jim. Samotný stav opojení trvá pouze pár minut a následně pozvolna odeznívá. A v tentýž den rostlina na zvíře už nemá žádný další účinek.

Šanta a její léčivé účinky na člověka

Šanta působí blahodárně nejen na kočky, ale i na lidský organismus. A protože obsahuje v malém množství halucinogenní látky, je známo, že už v historii ji lidé často využívali. Buď ji kouřili pro zlepšení nálady, anebo žvýkali pro silnější sebevědomí. Často pili i šantový odvar na celkové zklidnění.

Pro své sedativní a protistresové účinky se tato rostlina pěstuje i v současnosti. Sbírá se kvetoucí nať, z níž se vaří čaj, který uleví od nervozity, stresu, neklidu či napětí. Nemůžete spát nebo je váš spánek neklidný? V tomto případě si dejte večer jeden šálek a budete spát, jak se říká, jak když vás do vody hodí.

Léčivé účinky šanty pomohou i při nachlazení a bronchitidě. Máte zvýšenou teplotu či horečku? Opět pomůže čajový odvar, který vám teplotu sníží a pomůže se vám i vypotit. V případě špatného zažívání umí vyladit trávení a dokáže skvěle zastavit průjmové stavy. Kromě toho snižuje krevní tlak, tlumí svalové a střevní křeče, dokonce i menstruační bolesti. Ženám je velmi doporučován i během klimakteria a při celkové hormonální nerovnováze. Nejčastěji se užívá jako nálev, který připravíte ze dvou polévkových lžic byliny louhovaných asi dvacet minut ve čtvrt litru vody. Určitě ho nevylévejte, ale následně ho ještě využijte k úlevné bylinné koupeli. Jestliže si z něho rozdrcením vyrobíte kašovitý obklad, urychlí vám hojení různých odřenin a pohmožděnin.

A zajímavost na závěr? Čerstvé listy můžete uplatnit i v kuchyni! Nejen k přípravě různých polévek a omáček, ale šanta je vhodná i do nádivek, slaných štrúdlů, koláčů a v neposlední řadě je originálním doplňkem i do salátů.