Paprika je zelenina mnoha tvarů, barev i chutí. Víte, že obsahuje více vitamínu C než tropické citrusy? Připravit si z nich můžete celou řadu delikates. Skvělá je čerstvě utržená jen tak s chlebem nebo v salátu, ale jsou z ní i skvělé čalamády, omáčky i hlavní jídla. A vypěstovat si doma oblíbené druhy není nic složitého. Papriku úspěšně vypěstujete nejen na záhonu, ale i na balkoně v květináči nebo v pytli od substrátu.

Kdy přesadit předpěstované sazenice

Zdravá sazenice by měla být dostatečně pevná, nepřerostlá a s prvními nasazenými květními poupaty. Kdyby rostlina nebyla dostatečně vyvinutá, mohly by jí květy postupně vysílit.

Otužování sazenicím prospívá

Zhruba jeden týden před tím, než budete sazenice sázet na záhon, rostliny postupně otužujte. Mnohem lépe se ujmou a budou celkově odolnější. S otužováním začněte při dlouhodobě setrvalé teplotě nad 10 °C. Na začátek stačí pár hodin například na balkoně nebo na jiném chráněném místě. Postupně čas prodlužujte až do dne samotné výsadby.

Květen je ideální čas na sázení do země

Protože v květnu už bývá půda dostatečně prohřátá, nastává čas zasadit papriky do zahrady. Ideální je druhá polovina měsíce, aby jim neuškodily případné pozdní mrazy nebo nízké noční teploty. Paprikám vyberte místo s dostatkem slunce a půdou bohatou na humus i živiny, optimálně s neutrální půdní reakcí. Dařit se jim bude v záhonech, kde jste v minulé sezóně pěstovali luštěniny, dýně nebo kořenovou zeleninu. Určitě je nedávejte tam, kde v posledních třech letech už papriky rostly.

Plevel a zálivka

Záhony s paprikami průběžně zbavujte plevele, jen u toho dávejte velký pozor na kořeny, papriky je mají docela mělké. Záhony můžete překrýt černou folií, která zabrání růstu plevele. Dbejte i na správnou a dostatečnou zálivku během celé vegetace. Nic se však nemá přehánět, tak rostliny zbytečně nepřemokřujte. Mezi zaléváním vždy nechte půdu dostatečně proschnout, aby ke kořenům mohl vzduch. V době sucha myslete na to, že jedna rostlina papriky potřebuje asi 4 litry vody. Vždy je lepší voda odstátá a teplá přibližně jako půda. Pro lepší využití závlahy je výhodnější zalévat ráno. Nedostatek vláhy by mohl zapříčinit malé plody se zasychajícími špičkami.

Nezapomeňte na oporu

Aby se rostliny dobře a bezpečně vyvíjely, budou potřebovat v průběhu růstu oporu. Plody paprik jsou těžké a jednotlivé větve by se mohly snadno odštípnout a ulomit.

Papriky ocení hnojení

Větší množství plodů paprik vám přinese aplikace vhodného hnojiva, které rostlinám zajistí dostatek živin. Hnojení je nejlepší provádět těsně po odkvětu. Máme pro vás tip na přírodní domácí prostředek, který paprikám nesmírně prospívá.

Zalévejte papriky mlékem

Kravské mléko je velmi výživné. Obsahuje nejen vzácný vápník, ale je bohaté i na hořčík, fosfor, draslík, zinek a různé vitamíny (A, C, D, E a K). Díky tomuto složení má schopnost dokonale posílit papriky a další mnohé druhy zeleniny.

Co budete potřebovat:

  • 500 mililitrů čerstvého mléka
  • 5 litrů odstáté nebo dešťové vody

Tekutiny dobře promíchejte a máte během chvilky výživný elixír pro papriky. Roztokem zalévejte rostliny jednou týdně.

Zdroje: www.veselebydleni.cz, www.zahradkarem.cz, www.zahrada-magazin.cz