Rajčata jsou skvělá plodina, protože nejsou až tak náročná na místo. Můžete je pěstovat v záhonu, ale i na terase nebo v květináči za oknem. A to je velká výhoda! Na pěstování na balkóně či terase se hodí zakrslé keříčkové odrůdy nebo stromková tyčková rajčata.

Jejich výhodou je, že mají zpomalený růst, nezaberou tolik místa a můžete je pěstovat bez větší opory. Jste majitelé zahrady? Pak se můžete rozšoupnout a pořídit si trochu košatější a prostorově náročnější rajčatovou odrůdu. Ta ovšem už bude potřebovat nějakou tu oporu v podobě dřevěných nebo kovových tyček. Velice oblíbenou variantou jsou třeba rajčata Tornádo F1, Toro F1 nebo Ateron F1.

Kamarádská cherry rajčátka

Oblíbená a poměrně rozšířená mezi pěstiteli jsou i cherry rajčátka. Dají se pěstovat na zahradě, ale i v truhlíku. Na trhu jsou v různých barevných verzích, od červené až po žlutou. Aby vám rajčátka dobře prospívala a zbytečně nežíznila, doporučuje se použít samozavlažovací truhlík. V poslední době se objevují rajčata dokonce i v závěsných koších s drenážním otvorem, kde sekundují kvetoucím letničkám, bylinkám nebo jiné minizelenině, jako jsou například minipapričky.

Přírodní hnojivo za pár korun

Na videu uvidíte krok za krokem, jak hnojit rajčata ovesnými vločkami:

Zdroj: Youtube

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh rajčat, pro všechny platí stejné pravidlo – rajčata potřebují bohatou zálivku, slunce a dostatek živin. Malé sazeničky přepichujte do větších květináčů, aby se mohly dostatečně vyvíjet.

Plastový květináč zaplňte substrátem a zasaďte do něj sazenici rajčete. Pak na povrch kolem rostlinky nasypte obyčejné ovesné vločky. Tahle obilnina funguje jako skvělé hnojivo. Uvolňuje se do půdy postupně, proto rajčata výživově nestrádají. Ovesné vločky jsou plné vitaminů a minerálů, jako jsou fosfor, zinek, vápník, hořčík a dusík. Podporují kořenový systém a vývoj dobrých bakterií v půdě.

Vločková zálivka

Vločky můžete použít také v tekuté formě, které proniká k rostlinám rychleji. Připravíte si ho snadno. Rozmixujte 3 lžíce ovesných vloček. Přilijte k nim 1 litr vody. Směs nechte odstát několik hodin a poté ji zceďte. Tekuté hnojivo nařeďte s vodou v poměru 1 : 1 a používejte jako zálivku. Vhodná je nejen na rajčata, ale třeba i na zelí.

Náš tip

Sazenice rajčat se budou rychleji vyvíjet, když je kolem poledne vynesete ven na slunce. Večer je zase ukliďte do bezpečí, protože sazenice nesnesou teploty nižší než je 15 °C.

Související články

Zdroje: homesandgardens.com, gardeningknowhow.com, www.radimejak.cz, www.youtube.com