Pokud ještě nemáte vybrané místo, určitě vyberte takové, kam nepálí celý den slunce. Rajčatům stačí šest hodin slunečního svitu každý den, odpoledne, kdy má slunce největší sílu, stačí poskytnout jim mírné zastínění. Místem by měl proudit vzduch, ale pozor na průvan.

Rajčata potřebují kvalitní kompost

Co se půdy týká, už byste měli mít záhon minimálně dva týdny prohnojený, buď zředěným nálevem ze zkvašených slepičinců nebo dobře uleželým kompostem. Půda by měla být dobře propustná, speciální probiotika pro kompost pomohou s rozkladem organické hmoty. Ty využijeme v případě, že používáte mulč z trávy či kopřiv. Organické hnojivo přichází na řadu v okamžik, kdy začnou rostlinky kvést a také v době dozrávání plodů.

S kým se rajčata snesou na záhoně

Záleží nejen na zemině, ale také do blízkosti jakých rostlin je vysazujete. Rajčata prospívají v blízkosti bazalky, klidně ji zasaďte spolu s nimi na jeden záhon, stejně jako mátu, majoránku, oregano, ale i cibuli nebo česnek. Fazole i hrášek přidají rajčatům potřebný dusík, dobře se snášejí s mrkví, tuřínem či řepou. Naopak se vyhněte vysazování rajčat blízko fenyklu, jahod, zelí nebo kukuřice či okurek.

Proč sázet rajčata našikmo?

Sazeničky sázejte opatrně do záhonu zásadně našikmo. Je to proto, že rostlina pustí ze stonku další kořínky, čím více jich bude, tím více vody a živin pak rostlinka přijme. Vysazujte je asi 60 cm od sebe, přičemž je zasaďte přibližně o 10 cm hlouběji, než byly předtím v kontejnerech nebo květináčích. Ponechte jen dvě řady listů, které budou koukat ven. Zahrňte zeminou a zalijte zálivkou s rozmíchanými probiotiky. Nezapomeňte na oporu v podobě dřevěné nebo kovové tyčky a pravidelně rajčata zaštipujte.

Související články

Zdroje: weiki.bio, Dumazahrada.cz