Než dáte sazeničky rajských jablíček na záhon, je potřeba učinit jeden mezikrok. Tím je otužování malých rostlinek. Může to znít legračně, ale pokud byste otužování přeskočili, mohli byste se tak připravit o úrodu. Zvykání rajčat na jiné podmínky je velmi důležité. Vyvarujte se zbytečných chyb, abyste se mohli těšit na bohatou úrodu voňavých plodů.

Nezjednodušujte si práci

Sazenice rajčat by měly přijít do země po ledových mužích (polovina května), takže máte dost času na jejich otužování. S tím byste měli začít zhruba 10 až 14 dní před tím, než rajčátka zasadíte na záhon. Otužování rajčat není radno podcenit. Pokud by se rajčata na venkovní podmínky nestihla adaptovat, hrozí, že by listy nebyly krásně šťavnaté a sytě zelené, ale vypadaly by jako téměř průhledný papír s mdlými odstíny zelené. Slunce a okolní podmínky by je spálily. Navíc by sazeničky rozhodně nepřinesly tak bohatou úrodu, jak byste si mohli představovat.

Vyvenčete je

Pěstování sazenic za oknem nebo v mírnějších podmínkách je pro start rajčat žádoucí, ovšem není zcela optimální a sazenice často nejsou tak silné, aby bez předchozí přípravy zvládly přechod ven. Proto se doporučuje jejich zvykání si na pobyt venku, tedy otužování.

Jak na otužování rajčat se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Na sazenice nepospíchejte

Otužování sazenic je dobré provádět v několika krocích. První dny je dobré sazenice vynést ven odpoledne, když je teplejší a lepší počasí. Umístěte je do závětří a polostínu. Hodina jim zpočátku bude bohatě stačit. Postupně délku pobytu venku prodlužujte a měňte místo. Za několik dní je můžete zkusit vystavit přímému slunci a měly by postupně zvládnout i slabý vánek. Otužování by mělo probíhat alespoň sedm dní, přičemž poslední den nechejte sazenice venku i přes noc.

Několik zásad

  • Po celou dobu otužování kontrolujte, zda mají sazenice ve svých dočasných květináčích dostatečně vlhký substrát, ale vyvarujte se jejich přemokření.
  • Na záhon sázejte jen sazenice, které jsou zdravé, pevné a kompaktní.
  • U rajčatových sazenic nevadí, pokud se na nich objeví první květy v době, kdy je stěhujete do venkovních podmínek.

Jaké další sazenice je třeba otužovat

Kromě rajčat je vhodné otužovat i další druhy sazenic, jako jsou papriky, chilli papričky, okurky a baklažány. Otužování těchto sazenic je důležité z důvodu posílení jejich odolnosti vůči vnějším podmínkám a připravení je na život venku na zahradě. Během otužování jsou sazenice postupně vystavovány chladnějším teplotám a silnějším větrům, což jim pomáhá vybudovat silnější kořenový systém a odolnost proti stresu. Tímto procesem se sazenice lépe adaptují na venkovní prostředí a mají větší šanci na úspěšné přežití a růst po vysazení na záhony. Otužování také pomáhá snížit riziko transplantátového šoku, který může nastat, když jsou sazenice přesazeny příliš rychle ze sterilního prostředí do venkovního prostředí se všemi jeho faktory, jako je slunce, vítr a teplotní změny.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, permaseminka.cz, dobrasemena.cz