Říká se, že mládí více vydrží. V případě padajících klíčních rostlin to ale moc nevypadá. Sotva se prodraly na svět, už vadnou a umírají. Co se děje?

Tahle „kolektivní smrt“ vaší klíčící zeleně samozřejmě není jen tak. Jde o nemoc, kterou způsobuje půda. Zejména komplex půdních patogenů a některé druhy parazitických nebo poloparazitických hub jako Pythium, Phytophthora, Thanatephorus, Botryotinia, Fusarium, Aphanomyces.

Že nejde o náhodu, poznáte také podle vzhledu nakažené rostlinky. Většinou začne tmavnout a její kořenový krček se zúží, ztrácí pevnost, stabilitu a nakonec upadá k zemi. A dále už to znáte.

Padání klíčních rostlin

Říká se, že padání klíčních rostlin se týká hlavně čerstvě vzešlých sazenic. Jde buď o úplná holá „mláďata“ nebo o rostlinky, které na svém kontě mají už dva až čtyři pravé listy. Rizikovým faktorem pro jejich napadení je nadměrná zálivka, utužený substrát, nevětraný prostor, nedostatek světla, vyšší teplota vzduchu a půdy. Bohužel často se stává, že při hlubokém výsevu mohou být semena rostlin napadena houbou dříve, než se vůbec proderu na slunce. A to je dost mrzutá informace. Co s tím?

Výsevní substrát upečte v troubě

Existuje spousta možností. První a zásadní věc je koupě kvalitního namořeného osiva, které je odolnější. Spousta zahrádkářů sází také na tepelnou dezinfekci substrátu, kdy se zemina dá na 30 minut do trouby při teplotě 100 °C.

Tahle metoda je účinná i proti možným škůdcům a plevelům, které by rostlinku mohli v budoucnu napadnout. Další věc je výsev, který by neměl být příliš hustý, protože pak jsou semenáčky slabé, vytáhlé a daleko hůř odolávají možných chorobám.

Na videu se dozvíte, jak vzrostlé rostlinky správně přepichovat:

Zdroj: Youtube

Fungicidní přípravky a hodné houby

Proti téhle nepříjemné nemoci se můžete bránit i pomocí chemie. Velice účinné jsou různé fungicidní přípravky, které se přidávají do zálivek před a po výsevu rostlin. Oblíbené jsou například přípravky Previcur 607 SL, Proplant, Supresivit.

Dalším řešením může být i použití takzvaného supresivního výsevného substrátu s užitečnými parazitickými houbami. Tyhle „hodné houby“ totiž potlačí výskyt nežádoucích patogenů, což může být pro vaše předpěstované rostlinky otázka života a smrti.

Co radí naši předkové

Vlastně jsou to samé jednoduché věci. Abyste zamezili úmrtnosti vaší „mladé zahrádky“, zkuste jí dopřát dostatek světla. Nedělejte zbytečně hluboký výsev a zbytečně rostlinky nepřelévejte. Jakmile vám vyklíčí, snižte trochu teplotu v místnosti a hodně větrejte. Hodně štěstí!

Související články

Zdroje: www,abecedazahrady.dama.cz, www.nkz.cz