Mohutné rostliny s velkými listy a zlatými květy působí vskutku dekorativně. Na záhoně potřebují dostatek prostoru. Pěstovat je můžeme i na balkóně či terase ve velké nádobě. Vybírat lze z mnoha odrůd – plody mohou být sytě i světle zelené, jasně žluté, proužkované, podélné i kulaté.

Výsadba sazenic

Pokud máme předpěstované sazeničky, nebo je zakoupíme, vysazujeme je až po odeznění přízemních mrazíků. Pokud se po výsadbě nečekaně ochladí, překryjeme je bílou netkanou textilií. Na rostlinách ji ovšem ponecháme jen dočasně, květy musí opylit hmyz. Každé sazeničce dopřejeme štědrou dávku kompostu a po výsadbě ji důkladně zaléváme. Půdu kolem ní mulčujeme posečenou trávou nebo slámou.

Příprava a výsev semen

Větším semenům s tvrdou slupkou, jako jsou právě semena cuket, prospěje před výsevem máčení, aby se rychleji probudila. Můžeme je vykoupat ve vlažné vodě, nejlépe dešťové. Anebo v silném bylinném nálevu či mléce. Prospěšné látky prostoupí slupkami a při klíčení semenáček posílí a pomohou ho chránit proti chorobám. Lázeň v heřmánkovém nálevu je prevencí proti houbovým chorobám. Nať přesličky rolní je zase přírodní zásobárnou křemíku, dodá klíčícím rostlinkám sílu i odolnost. Prospěšné může být i nepasterované mléko, které obsahuje přirozenou mikroflóru. Semenům všech tykví včetně cuket velmi svědčí, zrovna tak jako jogurt nebo kefír z něj připravený (například s pomocí tzv. tibetské houby). Podobně funguje kvásková voda, na užitečné mikroorganismy rovněž velmi bohatá. Semena můžeme máčet od půl dne po tři dny, ovšem jen pokud vodu či nálev třikrát denně měníme a několikrát za den ji promícháme, jinak budou semena trpět nedostatkem kyslíku. Nádoba by měla být spíše mělká, protože kyslík ze vzduchu putuje do vody skrze hladinu. Semena můžeme nechat z vody také zčásti vyčnívat, aby mohla dýchat.

Cukety rostou rychle, proto lze i v květnu vysít semena. Klíčící rostlinky ovšem nesmí zahubit přízemní mrazíky – chráníme je pomocí textilie nebo zvony. Semena vkládáme do hloubky 1-2 cm v metrovém sponu, keříky bývají košaté a široké. Sejeme raději po dvou a slabší semenáček poté odstraníme, pokud vyklíčí obě semena. Cukety nejrychleji rostou a nejlépe plodí na slunném, před větrem chráněném místě.