Zdroje: www.idnes.cz, chalupari-zahradkari.cz

Péče o trávník je umění

Za pěkným trávníkem stojí spousta práce, zvlášť pokud chcete krásně zelený koberec, jako vystřižený z magazínu o golfu. Trávníky vyžadují nejen sekání, ale další práce, které se provádějí každý rok a vašemu trávníku zaručí dobrý stav a pěkný vzhled. Kdy majitelé zahrad a pěstitelé trávníků nejčastěji chybují? Jak správně trávník posekat?

Jak moc sekat trávník?

Vědět, kdy a jak sekat trávník, je kumšt sám o sobě. Trávu byste neměli zmenšovat o více než jednu třetinu. Nejčastěji se seká na výšku 3–4 cm, ale můžete se rozhodnout, že bude váš trávník o něco vyšší, tedy zhruba 5 cm. Tím mu zajistíte lepší udržovaní mikroklimatu, zredukujete prosychání, a přitom esteticky to bude pořád zelený koberec a ne louka.
Sekejte podle velikosti a sledujte počasí. Sekání každý víkend může být příliš časté, pokud tráva neroste a nemá dost vláhy. Jestliže bude příliš krátká, ve slunných a suchých dnech může zbytečně trpět.

Sekání trávníku chce také dobré podmínky

Ideální dobou na sekání je podvečer nebo ne příliš slunný den. Tráva, stejně jako ostatní rostliny, během horkého poledne trpí a posekání může být nevhodné. Trávník by měl být vždy suchý a břity vaší sekačky ostré. Věnujte dostatečnou pozornost stavu sekačky. Obzvláště na začátku sezony je vhodné vyčistit ji, naostřit, opravit a celkově uvést do co možná nejlepšího stavu. Pokud sekačka trávu vytrhává a poškozuje drn, pak nemusí být důvodem tupost břitu, ale spíš přílišná vlhkost trávníků. Počkejte, až oschne, a pokračujte.

Sekání i mulčování trávníku v jednom?

Čím dál častěji se můžete setkávat také s mulčovacími sekačkami. Jejich kouzlem je to, že část sekaného porostu rozsekají na drobné kousky a rozmetají po trávníku. Aniž by vznikla zplstnatělá vrstva tlející trávy, jemný travní mulč propadne mezi stébla a brzy se stane součástí půdy, do níž navrátí některé nezbytné látky. Je to elegantní a chytré řešení, jak tráníku přilepšit.

Trávník potřebuje víc než jen sekání

Děláte všechno správně, ale stále máte problémy s nevzhledným trávníkem? Podívejte se také na to, jak správně trávník zalévat či přihnojovat. Začínajícím pěstitelům může chvilku trvat, než si zvyknou na rytmus, ve které je nutné trávník udržovat. Navíc s prudkými změnami počasí a problémem s udržením vody v krajině se stává i péče o trávník náročným koníčkem.