I z malého záhonku získáme velké množství osiva, které vystačí pro nakličování doma na vatě na celou zimu, případně také na rozdání přátelům jako zdravý originální dárek.

Pěstování řeřichy na semena

Řeřichu na osivo vyséváme brzy na jaře. Není náročná na teplotu a časné výsevy dávají dobré osivářské výsledky. Naopak pozdní výsevy by mohly trpět suchem a také je někdy sužují dřepčíci, podobně jako ředkvičky.

Na Gengelu se nám osvědčil výsev do řádků 30 cm od sebe, sejeme řídce, aby porost nebyl přehoustlý. V hustých porostech jsou rostliny vytáhlé a křehké, snadno se lámou. Řeřicha patří k brukvovitým druhům, nevyséváme ji tedy po jiné brukvovité zelenině. Na živiny není náročná, sejeme ji proto do druhé nebo spíše i třetí trati. Na vyhnojených záhonech je příliš bujná a snadno polehá.

Vyjednocené rostliny do salátu

Řeřicha má rychlý vývoj, brzo vzchází, a pokud má vodu, velmi rychle roste. Podle potřeby ji v meziřadí okopeme nebo proplečkujeme, abychom odstranili plevele a půdu zkypřili. Jestliže je příliš hustá, protrháme ji a vyjednocené rostliny použijeme doma v kuchyni, třeba nakrájené na chleba s máslem nebo do salátů, chutnají příjemně pikantně.

Semenaříme jen jednu odrůdu

Řeřicha se rychle vyvíjí a kvete. Při osivaření pamatujeme na to, že je cizosprašná, tudíž na osivo pěstujeme jen jednu odrůdu, abychom ji zachovali čistou a nezkříženou. Protože se na semeno na zahradách pěstuje spíše zřídka, je u ní nebezpečí křížení malé. Pro domácí semenaření můžeme zkusit využít všechny volně opylované odrůdy.

Sklizeň

Dorůstá do výšky asi 60-70 cm, obvykle stojí pevně, jen na přehnojených místech polehá. Pokud ovážeme záhon provázkem, zabráníme tomu, aby rostliny případně neležely na zemi, jinak by plesnivěly a hnily. Zraje obvykle v červenci, rostliny při zrání zasychají a semena se vybarvují, začínají žloutnout a hnědnout. Při sklizni osiva opatrně odstřiháme zahradními nůžkami celé rostliny u země, nebo je požneme srpem a svážeme do menších snopků. Zavěsíme je k doschnutí pod střechu. Rostliny lze také jednoduše vytrhat i s kořeny, pak je třeba dát pozor při výmlatu, aby se hrudky hlíny z kořenů nedostaly do osiva.

Řeřichu mlátíme po dobrém vyschnutí. Ze suchých rostlin semena snadno vypadávají; vymlátíme je paličkou nebo vyšlapeme nohama na plachtě. Pak je vyčistíme na sítech a vyfoukneme nečistoty.

Proč je ideální po začátečníky?

Podle gengelských zkušeností doporučujeme řeřichu jako výbornou rostlinu pro semenářské začátečníky. Dobře se s ní pracuje a lze si u ní vyzkoušet řadu osivářských postupů od sklizně semenných rostlin, přes výmlat až po čistění osiva. Má krátkou vegetační dobu, je nenáročná a netrpí chorobami ani škůdci. Výhodou řeřichy je její rychlý růst a krátká doba pěstování - uvolněný záhon po ní v létě můžeme dobře využít ještě pro následnou kulturu a máme tak dvě sklizně. Řeřicha si podržuje klíčivost 4-6 i více let.

Text vznikl za spolupráce s Pascalem Kisslingem