Salát pěstujeme ve druhé trati po organicky hnojené předplodině. Potřebný je, jako u jiné listové zeleniny, dostatek vody, aby rostl rychle - „jako z vody“. Na semeno volíme vždy časné výsevy, aby rostliny měly čas vyvinout pěkné hlávky a semena v létě stihla dobře vyzrát, takže je můžeme sklízet ještě v suchém letním počasí. Při výsadbě sazenic pamatujeme na to, že semenný salát potřebuje více místa, proto je vysázíme do širšího sponu, podle odrůdy asi 30x30 až 40x40 cm. Okopáváme, odplevelujeme a zaléváme, stejně jak jsme zvyklí při běžném pěstování.

Vybrané hlávky označíme

Při semenaření je důležité saláty vybírat, ne každý salát je totiž vhodný na osivo. Výběr, odborně řečeno selekci, uděláme, když salát dosáhne konzumní zralosti. Vybereme pěkné, odrůdově typické, střední až větší, dobře zavinuté, uzavřené, pevné hlávky. Pevnost hlávky zjistíme lehkým, opatrným pohmatem prsty. Některé budou měkčí, snadněji je prsty promáčkneme, jiné budou pevnější, tvrdší. Důležité je také, aby semenné rostliny byly zdravé, bez hniloby nebo plísně.

Protože nejpěknější hlávky putují do kuchyně, musíme o našem semenaření salátu informovat i ostatní členy rodiny a vybrané semenice označit například kolíky, které zapíchneme k hlávkám. Pak ostatní nevybrané hlávky normálně bereme do kuchyně, označené ponecháme.

Salát můžeme sesadit

Po výběru, kdy postupně sklidíme část hlávek, může zůstat záhon poloprázdný, mezerovitý. Protože i dospělá rostlina salátu snáší přesazení, můžeme vybrané semenné rostliny sesadit. Rostlinu vždy opatrně vyryjeme rýčem i s okolní půdou, aby kolem kořenů zůstal pokud možno celý kořenový bal, a přesadíme ji na nové místo. Přesazení dobře snášejí podle gengelských zkušeností odrůdy salátu s menší, kompaktní hlávkou, jako jsou Plzeňský kamenáč nebo Stupický kamenáč. Hůře se s ním vyrovnávají, ale snesou je, sorty s velkou hlávkou a bohatým okrajovým olistěním, třeba Hanácký letní nebo salát Ševča. Hlávky přesazujeme nejlépe navečer, na novém místě dobře přitiskneme půdu ke kořenům (rostlina nesmí zůstat „viset“ bez styku s půdou) a rostliny dobře zalijeme. Ideální je přesazovat spíše za deštivého počasí, kdy je dva tři dny pod mrakem a chladněji a rostliny se lépe „chytí“. Za slunečního svitu přesazené rostliny raději dočasně přistíníme.

Čím později kvete, tím lépe

Po vývinu hlávek přestaneme se zaléváním. V teplých letních dnech pak salát dříve či později vytvoří květenství. Čím později kvete, tím lépe, vybíráme si nejpozději do květu jdoucí rostliny. Pokud tedy máme dvě stejně pěkné hlávky, ponecháme na osivo tu z nich, která začala kvést později.

Protože je salát samosprašný, můžeme pěstovat i více odrůd na semeno současně v jednom roce. Zvolíme ale vždy preventivně co největší odstup mezi nimi, nebo je alespoň proložíme záhonky jiných plodin.