obrázek z archivu ireceptar.cz

Semínka za oknem

Ne každý má skleník a ještě méně zahrádkářů si v něm může zatopit, ostatně by to bylo energeticky dosti náročné. Mnoho rostlinek však můžete úspěšně předpěstovávat i doma na okenním parapetu nebo na verandě. Poradíme vám, jak na to.

Březen je nejvhodnější doba na setí. Den už se prodlužuje, díky čemuž se rostlinky příliš nevytahují. Zároveň ještě stihnou vyrůst do doby přesazování na záhony. Ze zeleniny je vhodné předpěstovávat například rajčata, papriky či lilek. celer, saláty, pór, většinu košťálovin (zelí, kapustu, růžičkovou kapustu, brokolici, kadeřávek, kedlubny, květák). Co všechno je třeba si připravit a jaké zásady dodržovat?

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Nádoby

Nejlepší jsou mělké bedýnky, truhlíky nebo různé misky, všechny ale musí mít otvor k odtoku přebytečné vody a podmisku. Výsevné nádoby můžete sterilovat v troubě, pokud to jejich materiál umožňuje a chcete mít jistotu jejich nezávadnosti.  

Volba substrátu

Můžete použít směs pro pokojové květiny, případně si připravit vlastní substrát složený z písku, rašeliny a rozloženého kompostu. Nejlepší je ovšem prodávaný speciální substrát. Zeminu prosejte a zbavte hrudek

Sterilizace

Zeminu je třeba zbavit chorob a škůdců a také semen plevelných rostlin. Substrát můžete propařit na pařáku podobně jako knedlíky,  nebo využít mikrovlnou troubu, kde zeminu sterilujte asi dvacet minut (miska s vodou zabrání proschnutí).

Urychlování klíčení

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Abyste urychlili vzcházení rostlin, nechejte semínka máčením nabobtnat nebo naklíčit.

Osivo namočte vodou teplou asi 25 stupňů a je- li to potřeba, po dvanácti hodinách ji vyměňujte. Místo vody můžete použít také bylinkový nálev, který semena posílí a ochrání před chorobami.

Postup nakličování:

  • Semena rozložte na tkanině, kterou je také zakryjte.
  • Tkaninu pravidelně roste.
  • Semena přemístěte do půdy v okamžiku, kdy začnou pukat.
  • V žádném případě je nenechejte  vyschnout.

Jak dlouho namáčet a nakličovat:

 druh zeleniny  doba namáčení  doba nakličování
 kořenová zeleninu, pór a cibule  30 až 60 hodin  70 až 100 hodin
 rajčata, papriky a lilek  25 až 40 hodin  60 až 80 hodin
 košťáloviny, okurky a tykve  10 až  20 hodin  40 až 50 hodin
 luskoviny  2 až 4 hodiny  40 až 60  hodin
 salát  2 až 4 hodiny  60 až 80 hodin

Výsev, rosení, ochrana

  • Osivo rozhoďte na povrch vlhkého substrátu dostatečně řídce, aby se rostlinky  nevytahovaly
  • Drobounká semena košťálovin promíchejte s jemným prosetým pískem
  • Výsevy pouze roste, aby se semínka nevyplavovala a rostoucí kořínky nepotrhaly.
  • Nádoby přikryjte průhlednou fólií.

Tip: Okurky a tykve vysévejte rovnou do květináčků či kelímků od jogurtu, aby mohly vytvořit kořenový bal, s nímž je snadno v celku přesadíte na záhon.

Otužování

Po vzklíčení větrejte, ochrannou fólii stále častěji snímejte a sadbu otužujte.

Přepichování

Tento postup zajistí skutečně silnou sadbu. Poprvé rostliny přepichujte s druhými pravými lístky. Vyzvedněte je například zápalkou nebo lžičkou a zasaďte na nové místo, kde budou mít dostatek prostoru. Přitom zkraťte hlavní kořínek, aby se vytvořil bohatší kořenový systém.

Rajčata a papriky zasaďte vždy o něco hlouběji, než rostly původně.

Pro Receptář napsal Luděk Motejlek, foto autor a archiv

Akční letáky