Pokud máte rádi sladkou vůni květů, vysaďte pustoryl, takzvaný nepravý jasmín, a šeřík. Oba v květnu kvetoucí keře nabízejí potěšení nejen pro oči. Provoní celou zahradu a pokud si pár větviček přinesete domů a vložíte je do vázy, tak i dům. Pohledné jsou i po odkvětu, ačkoli již nepřitahují všechny pohledy. Poskytují však blahodárný stín pod hustým listovím, chrání zahradu před větrem a dávají jí přívětivou tvář i v létě. Nejlepší čas k výsadbě, kromě podzimu, nastal právě nyní, i když je třeba mladé sazenice vzhledem k suchému jaru zalévat a na přísun vláhy dbát i nadále, dokud se neujmou.

Vděčný šeřík

Bohatá květenství šeříku obecného (Syringa vulgaris) můžete nejen obdivovat a očichávat, ale rovněž ochutnávat. Jsou jedlé a dezertům, nápojům i salátům dodají půvabný vzhled i aroma.

Šeřík může dorůstat až do výše sedmi metrů a uplatní se jako solitér, vynikne ve skupinách i volně rostoucích živých plotech. Vybírat lze z více kultivarů a kombinovat květy tmavě i světle fialové, bílé a bíle lemované. Keř je nenáročný na půdu i vláhu, pokud se mu jí však dostane na jaře dostatek, vydrží květenství svěží déle. Vyhovuje mu slunce nebo lehký stín. Nevyžaduje pravidelný řez, tvarujeme ho v případě potřeby pouze v prvních letech po výsadbě.

Pokud nemáte pro velký šeřík dostatek místa, nabízejí se menší varianty. Nejvýše 1,5 m vysoký šeřík malolistý (Syringa microphylla) má růžově červené, silně aromatické květy, které se rovněž objevují již v květnu, ale postupně kvetou až do podzimu. Nejvýše 2 m vysoký šeřík sametový (Syringa patula) kvete bílo-fialovými, vonnými květy v květnu a červnu.

Sladký pustoryl

Díky své intenzivní, sladké vůni je často nazýván jasmínem, či je za něj přímo zaměňován. Pravý jasmín je však teplomilný a venku u nás nepřežije, a otužilejší jasmín nahokvětý zase nevoní. Pustoryl věncový (Philadelphus coronarius) je rychle rostoucí keř, vysoký do 4 metrů, ovšem na výběr jsou i kompaktní, metr či dva vysoké kultivary. V květnu a červnu tvoří záplavu krémově bílých, až 6 cm velkých květů. Mohou být jednoduché, poloplné nebo plné, podle kultivaru, a rozvíjejí se v hroznovitých květenstvích. Sladká vůně se šíří do daleka a láká čmeláky a motýly.

Pustorylu svědčí slunce i polostín. Je nenáročný, ovšem nejlépe poroste v půdě propustné, ale zjara alespoň trochu vlhké. Výhony, které vyrůstají kolmo vzhůru a na obvodu keře se ohýbají v ladných obloucích, kvetou především na vrcholech. Na starších větvích se jich objevuje méně, proto keř pravidelně, postupně zmlazujte. Každé dva až tři roky po odkvětu hned u země odřízněte několik nejstarších výhonů.