Zdroje: www.ceskestavby.cz, prima-receptar.cz

Z Konstantinopole do Vídně a k nám

Šeříky jsou nenáročné keře, kterým se v našich podmínkách dobře daří, ačkoli jsou různé druhy šeříků z docela jiných končin. Šeřík obecný patrně pochází z jihovýchodu Evropy a Malé Asie, dále se u nás vyskytují i šeříky karpatský a čínský, jejichž přízviska prozrazují domovinu. K nám se dostal z Osmanské říše. Z Konstantinopole jej přivezl do Vídně císařský velvyslanec v roce 1566. Poté se začal šeřík šlechtit a brzy také šířit i v teplejších oblastech České republiky, zplaňuje a běžně roste především na jižní Moravě.

Proč šeříky milují vaječné skořápky?

Jak je to se skořápkami a šeříkem? Jistě neslyšíte o přidávání skořápek k rostlinám či výrobě přírodních hnojiv z tohoto domácího odpadu prvně. Skořápky, které jsou převážně z vápníku, nabízejí rostlinám nejen prvek sám o sobě, ale především jeho alkalické vlastnosti. Díky přidání skořápek, hnojiva nebo odvaru z nich do půdy, můžete sice dočasně, ale přece jen ovlivnit také pH půdy.

Jak použít skořápky? Na to vám odpoví následující příspěvek. Je to docela jednoduché.

Zdroj: Youtube

Údržba šeříků

Šeříky jsou sice rostliny, které dobře čelí mírným změnám pH a dokáží přežít i v mírně kyselejších půdách, ale rozhodně se jim v takových nedaří. Je to díky tomu, že každá rostlina potřebuje konkrétní pH proto, aby mohla přijímat živiny z půdy. Okolní půda sice může být na nezbytné nutriční látky bohatá, nicméně bez podmínky vhodného pH s nimi rostlina nedokáže pracovat.

Tyto keře patří mezi rostliny dobře prospívající v alkalických podmínkách. Díky vaječným skořápkám je půda zásaditější, což rostlině významně pomůže k načerpání nových sil po vysilujícím kvetení, přestože běžně není nutné šeříky přihnojovat, ani jim věnovat velikou péči. Po odkvětu se provádí jen odstranění suchých květenství. Keře jsou často velmi vitální a neustále odnožují. Proto je vhodné také jejich tvarování a zmlazování, což jsou běžné zásahy, které nepodléhají specifickým pravidlům.

Související články