Zdroje: www.denik.cz, abecedazahrady.dama.cz, chalupari-zahradkari.cz, www.receptyprimanapadu.cz

Nejrozšířenější je u nás šeřík obecný (Syringa vulgaris) a jeho odrůdy. Původně pochází z jihovýchodní Evropy a Malé Asie. K nám se dostal kolem 16. století a hned si našel své místo. Vyhovuje mu neutrální až mírně vápenitá půda. Ocení stanoviště, kde svítí slunce alespoň 6 hodin. Kvete cca od dubna a května. Šeříky nevyžadují prakticky žádnou péči. Pokud se však chcete těšit z krásných květů i další rok, je vhodné jim právě teď věnovat trochu pozornosti.

Letní zálivka

Šeřík nemá rád sucho. Pokud je tedy horké léto, ocení zálivku alespoň dvakrát do týdne. Pokud ve vaší lokalitě pravidelně prší, stačí ho zalít 1x za měsíc. Se zavlažováním přestaňte, dle aktuálního počasí, přibližně v polovině září. Keři můžete dopřát i kvalitní mulč v podobě kůry nebo slámy. Zabráníte tím růstu plevelů a nadměrnému vypařování vody od kořenů.

Odstranění odkvetlých květů

Aby se šeřík nevyčerpával tvorbou plodů, odstraňte nevzhledná odkvetlá květenství. Zahradní nůžky by měly být čisté a ostré. Nových výhonů se však nedotýkejte. Právě na nich se nyní vyvíjí pupeny se zárodky nových květů. Pokud byste je odstranili, příští jaro by šeřík nevykvetl.

Správné hnojení

Hnojení šeříků není nezbytně nutné, s výjimkou prvního a druhého roku po výsadbě. Srpen je však měsíc, kdy rostlině právě docházejí síly. Vyčerpává ji letní počasí, nasazuje pupeny a případně bojuje se škůdci. Keř proto ocení vyživenou půdu. Buď mu dopřejte tekutý přípravek s vysokým obsahem draslíku nebo koňský hnůj či dřevěný popel. Materiál by měl být zapracován do zkypřené půdy. Dejte si však pozor, abyste rostlinu nepřehnojili. Proto se řiďte pokyny od výrobce. Dávkování organickými hnojivy je jednoduché. Stačí 0,5 kg na 1 m².