Výběr vhodné nádoby

Čím bude zajímavější, tím bude výsledek lepší. Může to být keramický květináč, malý dřevěný soudek, košík - fantazii se meze nekladou. Obecně by měla mít miska na dně otvory, jimiž odteče přebytečná voda po vydatnější zálivce. Když je z nějakého důvodu nemá, musíme vysazenou misku zalévat jen opatrně a nemůže být na dešti, protože by se mohl substrát přemokřit. Proutěné a podobné nádoby vyložíme plastovou fólií tak, aby z jejich stěn nevypadával substrát. Průměr misky přizpůsobíme počtu a velikosti rostlin. Současný trend je používat spíše menší nádoby.

Volba rostlin

Květiny volíme podle ročního období. Na podzim misku můžeme do misky použít bramboříky, vřesy, vřesovce, hebe, libavky, listopadky, jako zeleň se skvěle hodí břečťan. Pěknou keramickou misku můžeme vysadit ze sukulentů. K výsadbě použijeme substrát určený pro daný typ rostlin. Rostliny by měly mít podobné požadavky, ale většinou nakupujeme sazenice tak, aby miska vypadala co nejlépe.

V našem případě jsme použili hrnkový karafiát Super Trouper a kopretinu kapskou (Osteospermum) Purple Sun. Před těmito vyššími rostlinami bude nízký plazivý rozchodník (Sedum) Little Missy, které má pěkné panašované listy.

Postup výsadby krok za krokem

Rostliny vyklepneme z květináčů, většinou stačí plastový květináč zmáčknout na spodní straně. Rostlinu posadíme do misky tak, aby byla zasazena tak hluboko, jako rostla v květináči. Zpod rostliny můžeme ubrat substrát, když sedí příliš vysoko a obráceně přidat substrát, když je moc hluboko. Při sázení musíme počítat s tím, že substrát v misce nebude až po okraj, aby šla miska dobře zalévat. Když rostliny správně naaranžujeme, obsypeme je substrátem. Substrát přimáčkneme a dbáme, aby se dostal do všech skulin mezi rostlinami.

Nakonec můžeme misku přizdobit mechem, motouzem, někdy se používají i různé dřevěné či keramické ozdoby třeba ve tvaru srdce apod. To záleží pouze na našem vkusu. Po vysazení musíme misku dobře zalít. Z vysazené misky pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy, když se některá rostlina příliš rozrůstá na úkor ostatních, tak ji nůžkami přistřihneme. Nezapomínáme na pravidelné hnojení.