Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz

Při budování skalky je důležité počasí. Naplánujte si její založení o letních prázdninách, nejlépe, když budete mít více volných odpolední.

Příprava terénu

Prvním důležitým krokem je příprava terénu. Ideální stanoviště je samozřejmě to, na které svítí slunce alespoň půl dne. Ať už máte rovinu, mírný svah nebo více se svažující plochu u domu, je nutné vybrané místo zbavit vytrvalých plevelů jako je například pampeliška, bodlák, podběl nebo pýr. Proto ho důkladně zryjte a vyberte všechny oddenky. Můžete použít i povolené herbicidy. Zbavíte se tak hluboce kořenících plevelů. Poté půdu provzdušněte pískem nebo jemnou sutí. Jak poznáte, že je to nutné? Navlhčená těžká půda po stisknutí rukou drží pohromadě. Nezapomeňte přidat zahraní substrát či kvalitní kompost.

Jaký kámen použít?

Aby skalka vypadala přirozeně, použijte kámen, který se vyskytuje ve vašem okolí nebo mu je alespoň barvou a strukturou podobný. Dejte si však pozor, abyste neodnášeli kameny z lesa nebo CHKO. Každý pozemek již pravděpodobně někomu patří a jednalo by se o krádež. Pokud kameny nechcete kupovat v lomu nebo v obchodech, domluvte se s lesníkem nebo hospodářským závodem, jež vybírá kameny z polí. Aby vaše skalka vypadala jako příroda v Tatrách nebo Alpách, vyhněte se oblým či různobarevným kamenům.

Jak kameny poskládat?

Toto je často ten „kámen úrazu", který začátečníky nejvíce děsí. Uvědomují si, že poskládat kameny jen tak nebo je na stanoviště naházet, prostě nejde. Zkuste jednoduchý trik a začněte si hrát. Rozmístěte kameny tak, jak se vám zdá nejvhodnější. Některé dejte naležato, některé nechte vyčnívat do nebe. Zatím je ale nezakopávejte. Kameny zabudovávejte od paty terénu směrem vzhůru. Na své dílo se podívejte s rozestupem a vyhodnoťte, zda jste spokojeni. Nezapomeňte na štěrbiny pro rostliny, které raději nechte širší, aby měly prostor k rozrůstání.

Jaké skalničky vybrat?

Jakmile jste kameny zabudovali napevno, je čas na nákup skalniček. Jaké vybrat? Na slunné stanoviště se hodí mateřídoušky, nízké kosatce nebo kobercové floxy, lomikámen, pupalka, rozchodník, netřesk, rozrazil, rožec, pohybek plazivý nebo tařice horská. V polostínu se bude dařit zběhovci výběžkatému, prvosekám, kandíkům, hostě, dřípatce horské a karpatské nebo dymnivce žluté. Pokud máte vlhčí stanoviště, vysaďte hořec čínský, škornici, pryskyřník nebo písečnici nachovou.

Jak skalničky zasadit?

Důležité je, aby k sobě rostliny ladily, nepřekážely si nebo si nestínily. Vždy pamatujte na to, že pokud se jim bude dařit, rozrostou se. Plazivé druhy zasaďte do horní části skalky, dominantní zase k výrazným a originálním kamenům. Poté skalku vydatně zalijte a doplňte slehlou zeminu. Povrch zasypte jemným štěrkem.