Zdroj: www.zahradaapriroda.cz, dodomacnosti.sk

Skalničky, nebo také alpínky, jsou horské nízké rostlinky. Daří se jim na uměle vytvořených skalách, na přirozených svazích, ale také v květináči na balkóně. Ke skalničkám patří především trvalky, jež jsou odolné a snesou sucho, přímé sluneční záření a rychle se rozrůstají. Pěstování skalniček není náročné, nevyžadují speciální půdu ani zálivku. Skvěle vypadají a dokáží oživit i temné zákoutí.

Skalničky a suché kamenné zídky

Máte na zahradě terén, který vyrovnávají kamenné zídky? Pozvedněte je na další úroveň a pěstujte v jejich spárách skalničky. Ideálně se tak využije kombinace chladného kamene a kvetoucích rostlinek i bez umělé skalky. Budete potřebovat pouze tzv. spárové rostliny, mezi které patří například mateřídouška (Thymus), levisie (Lewisia), lomikámen dlouholistý (Saxifraga longifolia), pratia (Lobelia), plamenka (Phlox) nebo zvěšinec zední (Cymbalaria muralis). Ve stínu se bude dařit huseníku (Arabis), zvonku (Campanula) a netřesku (Sempervivum).

Skalničky na minisvazích

Máte u zdi chaty, chalupy nebo domu mírný svah, který postupně klesá? Využijte ho jako vyvýšený záhon, který je z jedné strany ohraničený zdí. Zvelebíte tak plochu, na které neroste téměř nic, a navíc se špatně seká. Dařit se tu bude devaterníku (Helianthemum), hvozdíku (Dianthus) nebo tařičce (Aubrietia). Vyniknou zde i sukulenty, jež ocení, že voda stéká dolů. Před úpravou je nutné odstranit všechny vytrvalé plevele a případně dodat hlínu, aby se upravil tvar svahu. Pamatujte však, že skalničky vyžadují dobře propustnou půdu.

Skalničky a suťový záhon

Zbyly vám ze stavby kameny nebo štěrk? Zkuste si vytvořit suťový záhon. Jeho výhodou je, že na zahradě vytváří zajímavý prvek, udržuje vlhkost, omezuje růst plevele, k rostlinám se snadno dostanete a můžete je pěstovat i v květináči. Vyberte si vhodné místo s co největším množstvím slunečního svitu. Poté ho posypejte směsí z 1 dílu zahradní zeminy, 1 dílu rašeliny a 3 dílů štěrku. Na vrchní 5 cm vrstvu použijte štěrk. V suťových záhonech se daří skalničkám jako jsou ruměnice (Onosma alboresea), plamenky (Phlos subulata), morisia (Morisia monanthos), modroušek (Edraianthus gtraminifolius) nebo hvozdík (Diantus alpinus).

Skalničky a spáry v dlažbě

Chcete si oživit chodník a eliminovat růst plevele ve štěrbinách? Pěstujte v nich skalničky. Dařit se zde bude suchomilným rostlinám jako jsou tařičky (Aubrieta), floxy (Phlox subulata), rozchodníky (Sedum), brzlíku (Thymus) nebo acéně (Acaena), jež přežije i zametání a pošlapání.

Skalničky v květináčích nebo kamenných nádobách

Nemáte dostatek místa, ale i přesto byste si chtěli oživit zahradu, balkón nebo terasu? Zkuste skalničky pěstovat v nádobách. Jedinou podmínkou je dobrá drenáž, aby nebyly kořeny přemokřené. Sáhnou můžete po netřesku (Sempervivum), kosatci (Iris), zběhovci plazivém (Ajuga), mochně triglavské (Potentilla nitida) nebo pilátu lékařském (Anchusa caespitosa).