Živé ploty monotónní i pestré

Živé ploty nejsou jen praktické a funkční, ale také estetické a módní. Zatímco před několika dékádami byly monotónní túje trendem a známkou dobrého vkusu, v posledních letech se názor na krásu takového živého plotu dost změnil. Túje kvůli tomu jistě nepořežeme a fungovat budou proto dál, ale nově zakládané živé ploty jsou mnohem častěji barevnější, nejednotvárné a plné různých výšek, ale také tvarů.

Takové ploty se často upravují jinak. Kůly s provázkem, které naznačují stejnou výšku a sklon už u takových plotů nepotřebujete. Stromy, keře a nižší stálezelené keře se upravují individuálně, a ne podle jednoho metru. Vznikne sice živý plot, ale malebný a přirozený, který působí víc jako park než jako zelená nepropustná stěna.

Klasický živý plot, ale ze skalníků

Nicméně vše má svá pro i proti. Péče o jednodruhový plot konkrétního tvaru je jistě jednodušší a má svá daná pravidla. Jaké jiné keře jsou vhodné, ale zajímavější než túje? Například skalník je vyloženě ideálním adeptem a jsou s ním jen ty nejlepší zkušenosti. Proč právě tento keř?

Nechoďme kolem horké kaše, je prostě pěkný. Má velmi drobné lístečky, které se vzdáleně podobají třeba buxusu. Malé oválné lístky působí prostě, jemně a příjemně. Keř vykvétá droboučkými kvítky, které se později během roku přemění na červené kuličky. Na konci sezony se navíc lístky promění, zežloutnou a zrudnou. I když je většina skalníků opadavá, díky velké hustotě koruny nevypadá ani v zimě divě a hole. Skalníkům svědčí slunné stanoviště a v případě, že byste potřebovali keře do polostínu, pak můžete sáhnout spíš po neopadavých stálezelených skalnících.

Související články

Skalníky jsou bez chyby

Po praktické stránce je skalník nenáročný, roste téměř v jakékoli půdě, nevyžaduje speciální zacházení. Jeho koruna a větvičky jsou velmi husté, dobře se stříhají i znova obrůstají. Takový živý plot bude nejen jednoduché udržovat v dobré kondici, ale bude i celoročně zdobit.

Zamilovali jste se do skalníku? Vezte, že s něj může být i skvělá bonsaj, která už za pár roků může vypadat jako opravdová miniaturní jablůňka.

Zdroje: zahradkaruvrok.cz, magazinzahrada.cz