Zdroje: www.ceskestavby.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.youtube.com

Využívejte skleník celý rok

Podívejte se na jedno z mnoha informativních a velmi obsáhlých videí z kanálu „Plodná zahrada“. Tento díl se věnuje zazimování a pěstování ve skleníku během chladnější části roku.

Zdroj: Youtube

Pěstování ve skleníku a pařeništi v zimě

Pokud máte skleník nebo vám nevadí na podzim postavit fóliovník a zajistit tak zázemí rostlinám v záhoncích či nádobách, můžete si takto sezonu natáhnout i přes větší část zimy a pokud se vám opravdu zadaří, tak až do jara. Pozor! Není řeč o sklenících vytápěných, ale o prostých konstrukcích, které nechají zeleninu růst na chladném, ale chráněném stanovišti.

K zimnímu pěstování je vhodné také pařeniště, mnohé zeleniny jsou natolik odolné vůči vlhku a teplotám pod bodem mrazu, že je skutečně možné jejich pěstování během zimy i na záhonech. Stejně tak jako existují teplomilné zeleniny, které i v létě potřebují útočiště skleníku, stejně tak si můžete vybrat mezi plodinami, které zvládnou velmi nízké mrazivé teploty pozdního podzimu i zimy.
Předtím než se vrhnete na výsev, musíte skleník i pařeniště připravit.
Zbavte se rostlinných zbytků, záhony zryjte, a pokud je to třeba, prohnojte. Jako prevenci proti škůdcům a chorobám můžete skleník také vysířit. Sirné knoty zapalte a nechejte v uzavřeném skleníku nejlépe dvě hodiny.

Co pěstovat v zimě?

Mezi plodiny, které je možné úspěšně pěstovat a sklízet i v zimě, patří mrkev a petržel kořenová, ale také naťová. Další velmi odolnou zeleninou, která zvládá dobře mráz, jsou některé druhy kapusty. Hlávková, růžičková, ale i kapusta kadeřávek jsou plodiny, kterým nízké teploty dokonce velmi vyhovují a zvládají dobře nejen pobyt ve skleníku, ale i na záhonu venku, stejně tak jako kořenová zelenina.

Skleníky a pařeniště jsou však ideálním místem, kde se bude přes zimu dařit také listové zelenině. Velmi se osvědčilo pěstování špenátu a mangoldu, můžete si však vybrat také z různých druhů salátů. K zimnímu pěstování se hodí kozlíček polníček a řeřicha.

Pokud je to nutné, zalévejte, ale jen pokud nemrzne. Jestliže se očekávají teploty velmi nízko pod nulou, ochraňte špenáty a listovou zeleninu ještě vrstvou či dvěma bílé netkané textilie.

I ve skleníku či fóliovníku se mohou vyskytnout škůdci. Pokud se tak stane, kromě sběru je možné použít například biologicky nezávadný neem olej ze stromu azadirachta indická. Je to účinný prostředek, u kterého se nemusíte obávat o kvalitu sklízených plodin ani o nepříznivý vliv na životní prostředí.

Ideální je sklízet tuto zelenin po listech. Vyberte jen ty největší, utrhněte je a zbytek rostliny nechejte narůst. Plošnou sklizní ustřižením dochází častěji k zahnívání, rostliny špatně regenerují a rostou pomalu.

Ke sklizni ve fóliovníku či skleníku je vhodný jakýkoli den, kdy jsou teploty nad bodem mrazu.

Pokud sklízíte ze záhonu, pak je vhodné také počkat na relativní sucho. Sklidit sice můžete kdykoli, ale pokud rostlinu příliš poškodíte, zanikne a další sklízení už nebude možné.

Velmi brzy z jara, můžete ve skleníku nebo fóliovníku také začít s předpěstováním různých druhů plodin i okrasných rostlin.

Související články