Pro opakované použití PET lahví se vžil – stejně jako pro ostatní „znovuvyužití“ - termín upcyklace. Myslíte a konáte tak zeleně a šetříte životní prostředí. Řada lidí má tendenci ho zaměňovat s termínem recyklace, a to i přes to, že se jedná o dvě odlišné činnosti. Recyklace vyprodukovaný odpad přetváří zpět na výchozí surovinu, která se dále zpracovává, upcyklace vzniklý odpad přetváří v nové předměty bez nutnosti je technologicky upravovat.

PET lahve jsou ideálním materiálem pro upcyklaci. Váš skleník z PET lahví může mít libovolný tvar – můžete zvolit kruhový nebo obdélníkový půdorys, čtverec, nebo se nechat zcela unést.

Na dokument, v němž si dívka postaví originální miniskleník na svůj citrusovník, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Co potřebujeme?

Než začnete cokoli tvořit, ujistěte se, že máte dostatečně velký počet lahví. Takže alespoň malý projekt se určitě vyplatí. Například na skleník o půdorysu 2,5 x 1,8 metrů budete potřebovat asi 1 500 dvoulitrových PET lahví. Kromě dostatečného množství základního materiálu budete potřebovat i materiál na výrobu rámu, bublinkovou fólii jako izolaci a kovové výztuže. Ty totiž budou sloužit jako takové lešení pro PETky, protože bez nich by skleník spadl a neodolal by ani nejmenšímu závanu větru.

Kreativní skleník jako umělecké dílo

Než začnete stavět skleník (a vlastně cokoli), nezapomeňte se ujistit, že jsou PETky zcela vymyté a čisté. Také z nich odstraňte víčka a etikety a seřízněte dno.

Poté začněte jednotlivé lahve navlékat na připravené kovové výztuže, Musejí se částečně překrývat, aby byly pevnější a plnily svůj účel.

Jako druhý bod si postavte konstrukci skleníku, kterou jste si jistě předem promysleli. Pevný rám by měl mít vámi zvolené dispozice, abyste pak mohli připravené pruty s PETkami upevnit na zhotovenou kostru skleníku. Jako zpevňující spojovací materiál mohou posloužit buď hřebíky nebo provázky, popřípadě elektrikářské pásky.

Vždy je lepší začít nejprve stěnami a až nakonec dílo zastřešit.

A nezapomeňte na izolaci – abyste dosáhli dokonalého efektu, použijte bublinkovou fólii. Těm nejtvořivějším jistě zbydou i nápady na to, jak vytvořit dveře, které mohou být stejné, jako u skutečného skleníku nebo foliovníku, takže se nebojte ani pantů – od toho máte kovovou kosntrukci.

Zdroje: www.greenoptimistic.com, www.adbz.cz