Prvním krokem je materiál. Stará okna s dřevěnými rámy seženete buď v bazarech nebo na internetových stránkách, kde lidé nabízejí odvoz zdarma. Poptejte se i na facebooku, kontaktujte firmy, které se zabývají vyklízením domácností, nebo navštivte sběrný dvůr. Důležité je mít okna stejných velikostí. Pokud chcete stavět z různých velikostí, důležité je dodržet dostatečnou těsnost. Důležitý je materiál na konstrukci - ideální je dřevo, dobře poslouží staré trámy, ze kterých vytvoříte základnu i nosné rámy.

Základní obvodovou desku můžete i vybetonovat nebo postavit z pálených cihel. Poté si vypracujte návrh. Co je třeba vzít v úvahu?

  • Poměr jednotlivých stran skleníku. Odborníci doporučují minimální výšku 180 cm, aby pohyb uvnitř byl pohodlný. Pokud nemůžete dát jednotlivé okenní rámy na sebe, počítejte se zvýšením základových stran.
  • Střecha. Pro konstrukci střechy je nutný rám, a to buď kovový nebo dřevěný. Počítejte, s tím, že jen pevný rám unese v zimě těžký sníh. Vezměte v úvahu i sklon střechy, hřeben je nutné nasměrovat podél osy sever - jih, aby ve skleníku bylo dostatečné a správné přirozené osvětlení. Výplň střešní konstrukce může být také ze starých oken, ze zahradní silné fólie nebo polykarbonátu.
  • Kam s ním? Vhodné místo pro skleník je zásadní pro dobrou úrodu, vyberte rovnou plochu dostatečně osvětlenou sluncem ze všech stran. Místo by mělo být také chráněno před větrem, pozor dejte i na stíny vysokých stromůa budov.
  • Půda. Pozemek pod skleníkem musí být suchý a čistý, půda spíše těžší, protože skleněné výplně a dřevěné rámy mají značnou hmotnost - toto musíte zohlednit, pokud stavíte skleník bez stavebních základů. Máte na zahradě spíše jílovitou půdu? Zvolené místo musíte dobře připravit, navézt štěrk, poté minimálně 10 cm písečnou vrstvu a až poté zeminu.
  • Podzemní voda. Dejte pozor na případnou podzemí vodu, která by měla být v hloubce minimálně 150 cm. Pokud je půda příliš vlhká, do stavby se nepouštějte.

Krok za krokem

Nejprve si vypracujte nákres s poměrem jednotlivých stran a sklonem střechy. Podle plánku pak postupujte krok za krokem. Vytvořte základnu, potom vztyčte kolmé trámy v rozích a další trámy po stranách, záleží na velikosti oken. Následují horní obvodové rámy a na závěr konstrukce střechy. Pak přivrtejte či přibijte okenní rám a mějte na paměti, že skleník musí větrat. Měli byste mít jedno okno otevírací, ideálně ve štítu. Pokud máte i střechu z oken, nezapomeňte sklo natřít bílou stínící barvou, která je složena ze speciální přírodní hlinky. Vodní suspenze se nanáší štětcem nebo postřikem. Po zaschnutí je tato barva dlouhou dobu odolná proti smytí deštěm.

Stavba skleníku ze starých oken předpokládá jistou zručnost a zkušenost, není však nijak náročná. Pokud si na ni netroufáte sami, jistě vám poradí zkušený řemeslník, tesař nebo truhlář.

Zdroje:www.chilli-forum.cz,cs.decorexpro.com