Předpěstování ve skořápkách je snadné

Nejdůležitější součástí vaječných skořápek je vápník, který mnoho rostlinek potřebuje a daří se jim díky němu lépe. Skořápka slepičího vejce obsahuje je přibližně 2–2,4 g vápníku, dále pak železo, mangan, síru a další prospěšné prvky. Místo domnělého odpadku tak dostanete nádobu i hnojivo v jednom. Díky předpěstování ve skořápkách, kartonech nebo ruličkách se navíc později vyhnete pikýrování, neboli přepichování mladých sazenic. To je mnohdy označované za největší úskalí, které při pěstování musíte udělat. Pro hodně pěstitelů bude proto jistě ohromnou úlevou, když pikýrování nebudou muset dělat.

Po předpěstování takového druhu se hodí například rajčata. Dále však tuto metodu můžete použít například pro okurky, bazalku, majoránku, pažitku, levanduli či mátu. Postup při předpěstování je velice jednoduchý. Nejdříve si seženeme semínka. U rajčat můžeme vydlabat dužinu i se semínky. Následně si připravíme velké skořápky, pokud je neuskladňujeme, tak se budeme při přípravě bábovky či jiné dobroty snažit oddělit skořápky tak, aby byla jedna část větší. Ve spodní části pak uděláme malou dírku. Skořápku následně naplníme zeminou, na kterou pak dáme lžičku dužiny se semínky.

Takto naplněné skořápky pak umístíme do vhodné nádoby (například papírového kartonu na vajíčka) a dáme na teplé a světlé místo. Po třech týdnech, kdy se o ně budeme starat postřikem vody z rozprašovače, by měly vyklíčit první klíčky. Ty pak můžeme přesadit do většího květináče.

Rajčata využijí skořápky nejvíce. Vápník totiž přispívá k jejich plné chuti. Mimo jiné zabrání vzniku hniloby květů v pozdějším období. Po přesazení do květináče skořápky rozdrtíme na prášek, který nasypeme do spodní části květináče.

Do papírových kartonů můžeme rostlinky dát samotné se zeminou. I tak si můžeme vypomoct skořápkami, které na dno kartonu nasypeme. I tady nebudete muset pikýrovat, karton později jen rozstříháme a sazeničky zasadíme i s papírem, který se v půdě rozloží.

Dalším způsobem, jak si ulehčit práci a zároveň ulevit zemi nevyhazováním zbytečného odpadu, je pěstování rostlinek v papírové ruličce. Ta je rovněž jako skořápky a karton ekologickým materiálem, který se v půdě snadno rozloží. Z ruličky si můžeme nastřihnutím a šikovným zahnutím vytvořit papírovou nádobku, do které jednoduše rostlinku zasadíme.

Vaječné skořápky jsou i skvělé hnojivo

Kromě hnojiva pro rostliny můžou skořápky krásně posloužit i jako hnojivo pro váš trávník. Zkuste sesbírat množství skořápek a důkladně je vysušte. Následně je stačí už jen rozmixovat či rozdrtit na prášek a posypat trávu. Zajistí vám mimo jiné omezený výskyt mechů. Kromě krásného trávníku vám mohou skořápky ve formě rozdrcených úlomků posloužit i jako odpuzovač slimáků. Ti podniknou místo strastiplné cesty mezi překážkami radši výpravu na jinou zahradu.

Když si budete chystat zase večer lahodnou vaječinu, tak už víte, na co zbytkové skořápky chytře a smysluplně využít. Další inspiraci najdete na naší Pinterestové nástěnce: