Předpěstování sazenic ve vaječných skořápkách je výhodný a jednoduchý způsob, jak si vypěstovat vlastní zdravé sazenice. Jsou totiž významným zdrojem látek, které podporují jejich správný vývin a růst.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Jak využít skořápky na pěstování rostlin? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Beachbilly Lifestyle:

Zdroj: Youtube

Proč pěstovat ve skořápkách

Vaječné skořápky jsou výborným zdrojem vápníku. Tento prvek velmi pozitivně ovlivňuje nejen klíčení semen, ale i buněčné dělení, elasticitu buněk, stabilitu buněčné stěny a membrány a také tvorbu kořenů. Z těchto důvodů jsou vaječné skořápky ideální jako mini květníky pro předpěstování malých sazenic.

Příprava skořápek

Než se pustíte do samotného výsevu, je nutné skořápky řádně připravit. Vložte je do nádoby s teplou vodou a nechte je namočené zhruba půl hodiny. Pak důsledně odstraňte vnitřní membránu a nakonec nechte skořápky oschnout.

Naplňte skořápky půdou a sázejte

Jakmile jsou skořápky suché, můžete je začít plnit zeminou, lze využít univerzální půdu nebo výsadbový substrát. Pak do každé skořápky vložte semínko nebo malou sazeničku.

Vhodné stanoviště

Skořápky pak umístěte na místo s dostatečným množstvím světla, ale pozor na velké množství přímých slunečních paprsků. Půda by měla být vždy lehce vlhká, nikdy ne přemokřená, ani vyschlá. Na skořápku si můžete tužkou označit, co jste kam vysadili, abyste měli později přehled.

Přesazení

Ve chvíli, kdy vám ve skořápce vyrostou statnější rostlinky s dostatečným množstvím listů, nastává okamžik, kdy je lze přesadit do trvalých nádob nebo venkovních záhonů. V tomto případě vysaďte rostliny i se skořápkami, protože budou výbornou výživou k dalšímu růstu. Obsažený vápník je užitečný především pro rajčata. Nejenže zabrání možné hnilobě květů, ale dodá plodům plnou chuť.

Které rostliny jsou ideální

Ve skořápkách se daří nejen již zmíněným rajčatům, ale i okurkám, hrášku, petrželi, celeru a mrkvi a bylinkám. Stejně tak levanduli, lichořeřišnici a pomněnkám.

Související články

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.adbz.cz, www.magazinzahrady.cz