Zdroj: www.lovethispic.com, www.nasezahrada.com

Skořice vylepšuje chuť nejen našich dezertů a kávy, ale její vůně přináší do místnosti i příjemnou atmosféru. Navíc se toto báječné koření používá i pro zdraví, krásu a další domácí účely.

Chrání, léčí a bojuje za vás

V zahradnických kruzích je známo, že skořice dokáže odvrátit mnohé rostlinné hrozby. Ať už se rozhodnete ji použít venku nebo v interiéru, má vlastnosti, které chrání, léčí i zabíjejí tam, kde je potřeba.

Přinášíme proto sedm způsobů, jak si můžete pomocí skořice usnadnit život.

  1. Zacelí zraněné rostliny. Pokud se vám povedlo nalomit přichycené stonky rostlin, nebo větviček, popřípadě vaše květiny „roní slzy“, pak ránu nebohé rostlinky můžete uzdravit poprášením místa trochou skořicového prášku.
  2. Skořice – bojovnice: Mravenci ani komáři a další hmyz nemají rádi vůni skořice (a navíc je známo, že ani veverky nejsou jejími velkými fanoušky). Abyste je tedy udrželi v dostatečné vzdálenosti od sklizně (i od vás, pokud na zahradě sedíte), rozetřete trochu skořicového prášku tam, kde vidíte jejich vysokou koncentraci, nebo – v případě mravenců – na jejich cestičce. Můžete si také vyrobit vlastní sprej, pomocí 20 až 25 kapek esenciálního oleje z kasie nebo skořice zředěného v jednom až dvou šálcích vody. Pak můžete stříkat na komáry, mšice i další hmyzáky, ale dávejte pozor, aby se vám sprej nedostal do obličeje nebo očí! Zareagovali byste asi podobně!
  3. Skořice proti houbám a plísním: Pokud jste si všimli skvrn plísní objevujících se na listech vaší rostliny, můžete tuto infekci zabít skořicí. Smíchejte sprej s 3-4 lžícemi práškové skořice a 1 až 2 litry teplé vody. Nechte jej přes noc odstát a poté přeceďte. Zbytky směsi použijte jako sprej, nejvýše však dvakrát týdně. Tuto směs můžete také použít jako prevenci plísní. Pro kontrolu podhoubí plísní použijte na listy rostliny i špetku prášku.
  4. Zabiják hub: Dostaly se vám na trávník nebo do vaší zahrady nevítané divoké „houby“? Posypte je trochou skořice. Jakmile houbu pak vytrhnete ze země, udělejte v oblasti rozsáhlý posyp skořicí.
  5. Ošetření po kousnutí hmyzem: Připravte si skořici a med, abyste zmírnili svědění od kousnutí hmyzem. Obě složky také odvrátí jakoukoli možnou infekci.
  6. Kořenový ochránce: Chraňte své rostlinné řízky před rozpadem a bakteriemi ponořením jejich uřezaných konců do skořice. Vysaďte je do čerstvé půdy. Jakmile je zasadíte, kořeny porostou zdravé, bez ohrožení chorobami. Zejména u růží zahradníci tvrdí, že prášek je pozoruhodný pro množení nových kořenů z řezaných stonků. Můžete i nadále pěstovat své oblíbené odrůdy, aniž byste museli kupovat nové!
  7. Výživa sazenic: Nesprávné zacházení se sazenicemi může přinést malým rostlinkám plísně nebo houby a zabít je tak dříve, než dostanou šanci kvést. Chcete-li udržovat své rostliny zdravé, existuje několik způsobů, jak skořici použít. Před výsadbou nasypte do půdy práškovou skořici, abyste předešli chorobám. Z důvodu údržby můžete také své semenáčky zalévat skořicovým čajem. Vařte 1 nebo 2 tyčinky skořice v 1-2 šálcích vody. Před zaléváním nechte roztok úplně vychladnout.

Přesvědčili jsme vás? Kromě toho, že je skořice dobrá pro vaši zahradu, je bezpečná i pro děti. Někteří lidé a zahradníci ji proto rovněž rozptylují na venkovních hřištích nebo kolem bazénů, aby zabránili šíření škůdců a jejich larev se zde přemnožit.

Pokud se rozhodnete použít olejovou verzi skořice, zajistěte, aby se nedotýkala přímo pokožky!