Provoňte si zahradu skořicí, má to smysl

Hnědou silně aromatickou kůru má doma v kořence snad každý. A stejně tak namletou skořici či skořicový cukr. Bez tohoto oblíbeného koření se totiž neobejde mnoho pokrmů a nápojů. Mnozí z vás však možná neví, že skořici můžete skvěle využít i na zahradě. Je to totiž zároveň skvělý přírodní prostředek, který rostlinám poskytuje mnohé výhody.

Proč je skořice na zahradě užitečná

Skořice má totiž velice zajímavé chemické složení a doslova oplývá biologicky aktivními látkami. Je o ní všeobecně známé, že má výborné antimykotické, antivirové a antibakteriální účinky, které fungují samozřejmě i na rostliny. Podílejí se na tom významné látky jako například epikatechin, cinnamaldehyd, kumarin polyfenoly, vitamíny a také mastné kyseliny. Co tedy skořice všechno umí?

Urychluje množení

Skořice je perfektní stimulátor růstu, proto se skvěle hodí jako urychlovač kořenících rostlin. Pokud si chcete nechat vykořenit řízek, přidejte do sklenice s vodou 1 polévkovou lžíci namleté skořice. Kromě podpory v růstu kořenů vám také zaručí ochranu vody před kontaminací nebezpečnými bakteriemi.

Skořice je likvidátor plísní

Pokud máte na zahradě některá místa více vlhká a mají sklon k tvorbě plísní, měli byste vsadit také na skořici. A stejně tak na plíseň řádící ve skleníku, kde je obecně vyšší vlhkost. Stačí do horní vrstvy substrátu zapracovat 1 až 2 lžičky skořice, která zanedlouho patogeny zničí. Koření můžete přidat také do zálivky, ale aplikujte ji vždy do půdy, nikdy ne do misky.

Můžete si připravit i roztok k postřiku postižených částí rostliny plísní. Dejte si do lahve se studenou vodou 4 lžíce skořice a nechte směs přes noc louhovat. Následný den aplikujte skořicový postřik na postižená místa, můžete k tomu samozřejmě využít i namočený kousek vatičky či tamponu.

Skořice je skvělý ochranář

Díky svým antiseptickým účinkům může skořice rostlinám poskytnout dokonalou ochranu před hnilobou a nákazou nevhodnými mikroby. Můžete ji využít už při výsadbě semínek, které bude chránit a podpoří je tak v rychlém klíčení. Stačí semínka lehce posypat skořicí a pak už jen pravidelně rosit. Skořice je také výborná k hojení ran na rostlinách, a to nejen po škůdcích, ale i po řezu. Nedojde tak k rozšíření poškození a rostlina bude mnohem dříve fit.

Skořice prospívá také květům

Nově vyvíjející se květy jsou mnohem méně odolné, a proto jsou více náchylné k různým chorobám a nemocem. A právě pro tento případ je dokonalým řešením použití skořice. Nejlepší je v tomto případě roztok ze 4 polévkových lžic skořice a 2 l vlažné vody, který by se měl louhovat do druhého dne. Naneste směs na poupata pomocí postřikovače a použijte jemné rosení, aby nedošlo k jejich poškození prudkým proudem.

Po vůni skořice se odporoučí kdejaký komár či vosa

Některé vůně prostě nemá obtížný hmyz rád. A řadí se k nim i výrazná skořice. Víte, kdo je nesnáší ze všeho nejvíc? Především komáři a mravenci. Proto si můžete postavit na stůl sklenici se skořicí, anebo posypat místa, kudy vám v zahradě chodí mravenci. Proti létavému hmyzu si lze připravit i repelent, uvidíte, že se ve vaší blízkosti žádná havěť jen tak neobjeví. A tip? Nakapejte si do aromalampy či hořící svíčky pár kapek skořicové silice, užijete si tak večer a příjemně voňavou grilovačku bez štípanců.

Zdroje: www.adbz.cz, www.blessmyweeds.com, www.sazenicka.cz