S příchodem jara se probouzí příroda a platí to i o škůdcích. Mohou způsobit značné škody, a proto je důležitý především rychlý zásah. Přestože není někdy jednoduché se jich zbavit hned, je potřeba být důsledný a znepříjemnit život těmto potvůrkám tak, aby se vaší zahradě do budoucna vyhnuly.

Nejčastější škůdci, které byste měli znát

Nenechte škůdce okusovat a vysávat vaši úrodu, ani okrasné rostliny. Vždy podle konkrétního živočišného druhu zvolte náležité prostředky. Každý funguje na něco jiného. Zjistěte, který je který.

Kvíz

1.

Častým škůdcem je drobný hmyz, který je řazen do řádu polokřídlých. Škody způsobuje hlavně sáním šťáv z rostliny, jehož následkem dochází k postupnému žloutnutí rostlinných pletich a následnému vadnutí.

Jak na likvidaci: Nejen květiny, ale i dřeviny můžete před těmito škůdci chránit mnoha domácími bylinnými postřiky, například z máty, anebo mořením osiva či přilákáním jejich nepřátel, a to jsou berušky a škvoři. Téměř bezpracné řešení nabízí přirozená ochrana pomocí bylinek a květin, které těmto škůdcům zkrátka nevoní. Například mezi růže vysaďte levanduli, která je ochrání. Také saturejka vysazená mezi fazolkami škůdce spolehlivě odežene.

2.

Našli jste na rostlině pevně přilepené krémové nebo hnědé vypoulené flíčky? Patří stejně jako předchozí druh do polokřídlých a napadá zejména slivoně, lísky a ořešáky. Stromy vysává a následkem toho dochází k vysychání větví, postupnému chřadnutí a malé plodnosti.

Jak na likvidaci: Jeden ze způsobů ochrany proti nim je aplikace lepových pásů na kmeny dřevin. Jako prevence pomáhá v půdě nenechávat růst plevel. Praxí prověřené řešení je zřídit kolem kmene tzv. černý úhor, tedy pás prokypřené zeminy. Zabraňuje to prorůstání plevele, zejména pýru plazivého, ve kterém se v zimě larvy tohoto škůdce velmi rády schovávají, zejména u mladých stromků.

3.

Tohoto škůdce známe poslední roky víc a víc, protože naše zahrádky přímo okupuje. Má hnědou či rezavou barvu a může být totální zhoubou pro velké množství rostlin. Nejraději si pochutnává na lilcích a cuketách, přijdou mu vhod i brambory a saláty naprosto miluje. Tento živočich poškozuje endosperm semen, požírá listy, překusuje stonky, nakusuje bulvy a hlízy a znečišťuje rostliny slizem.

Jak na likvidaci: Bojovat proti němu je možné položením pastí například z vaječných skořápek, popela, pilin či soli. Vše můžete podpořit tím, že danou překážku ještě zalijete kávou a posypete lógrem. Kofein je totiž pro tohoto škůdce smrtelně jedovatým jedem, který jej zároveň odpuzuje.

4.

Tak tohoto škůdce známe již z mládí, když jsme jej pomáhali sbírat na prázdninách u babičky a dědy z brambor. Na první pohled je pruhovaný brouček nádherný, jen je značně při chuti a velmi rychle se množí. Může tak způsobit dost velkou a nepříjemnou paseku. Nejen dospělí, ale i larvy požírají nejraději listy rostlin z čeledi lilkovitých.

Jak na likvidaci: Nejefektivněji se škůdce můžete zbavit buďto ručním sběrem nebo pomocí přírodních postřiků. Bytostně nesnáší měsíček lékařský, šalvěj a řebříček. Tyto byliny ho spolehlivě odpudí.

5.

Je poetický a má krásná bílá křídla. Jeho larvy si s oblibou pochutnávají na listech všech brukvovitých rostlin. Bohužel tak škůdce vystavuje rostlinu mnohým nebezpečným houbovým patogenům, a navíc je znečišťuje svým trusem.

Jak na likvidaci: Můžete rostlinu zakrýt netkanou textilií, nebo škůdce ručně chytat či sbírat. Pěstujte v okolí choulostivé zeleniny aromatické rostliny, které tohoto živočicha odpuzují. Jsou to například vratič, mateřídouška, rozmarýn či máta peprná. Velmi účinně působí z výluhu těchto rostlin i postřik.

Řešení:

1. Mšice (broskvoňová Myzus persicae, maková Aphis fabae, jabloňová Aphis pomi)

2. Puklice švestková (Parthenolecanium corni)

3. Plzák španělský (Arion lusitanicus)

4. Mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata)

5. Bělásek zelný (Pieris brassicae)

Související články

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.ceskestavby.cz, www.magazinzahrada.cz