Máte pozdní mrkve jakoby červavé, plné vyhlodaných chodbiček a navíc uvnitř jakoby špinavé? Prožraný je i celer a bulvy se zbarvily do nepřirozené fialové barvy? Brukvovitá zelenina je vyžraná zevnitř, cibule, česnek i pórek najednou hyne? Máte co do činění s nenápadnými, často opomíjenými, ale přesto velmi významnými škůdci – larvami muchnic. Zeleninu lze proti jejich apetitu naštěstí chránit poměrně snadno.

Pochmurnatka mrkvová

Pochmurnatka mrkvová (Psila rosae) poškozuje kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer, pastiňák). Černá, 4-5 mm velká moucha se líhne v květnu z pupárií přezimujících v zemi a na zbytcích nesklizené zeleniny.

  • Larvy první generace nepůsobí příliš velké škody a proto například výsevy rané karotky nebývají poškozeny.
  • Mnohem větší škody způsobují larvy druhé generace, které vyhlodávají v kořenech pozdní mrkve chodbičky a znečišťují je trusem. Jejich činnost se projevuje hlavně v srpnu a září. Uvnitř bulev celeru se jejich žír projevuje nafialovělým zabarvením dužiny.

Květilka zelná, květilka všežravá a plodomorka zelná

Larvy těchto muchnic způsobují škody zejména na zelí, květáku, brokolici, ředkvičkách, pekingském zelí a spoustě dalších z čeledi brukvovitých. Buď ožírají kořínky, nebo vyžírají stonky, košťály i řapíky listů a bývají nejčastější příčinou takzvaného vyslepnutí květáku a brokolice.

Květilka cibulová

Zvlášť oblíbenou zeleninou mnoha parazitických much jsou cibuloviny. Na porosty cibule kuchyňské jsou specializované larvy květilky cibulové, která je velmi podobá mouše domácí. Z vajíček nakladených do blízkosti rostoucích cibulí se líhnou larvy, které se vžírají do suknic, krčku i listů cibule, rostlina vadne a brzy hyne.

Houbomilka česneková

Larvy této muchnice působí starosti pěstitelům česneku. Mouchy přezimují v úkrytech a brzy na jaře (už v březnu a v dubnu) kladou vajíčka na pochvy česnekových listů. Vylíhlé larvy vyžírají listy od bází až k vegetačnímu vrcholu, listy se kroutí, rostlina chřadne až hyne.

Vrtalka pórková

V posledních letech se přemnožila muchnice, která cizopasí na pórku, cibuli a česneku. Kukly přezimují v půdě a v neodstraněných zbytcích. V květnu kladou vajíčka do bělavého kořenového krčku rostliny.

  • První generace nepůsobí velké škody, proto letní odrůdy nebývají mouchami příliš napadány.
  • Ovšem druhá generace, líhnoucí se v srpnu a v září, provrtává chodbičkami celou rostlinu a znečišťuje ji trusem. Na koncích chodbiček se pak kuklí hnědočernými soudečkovými pupáriemi. Pórek tak spolehlivě zničí.

Jak chránit úrodu před larvami muchnic?

Prevence

  • Zbytky rostlin po sklizni důkladně odstraňujte, zvláště pokud byly rostliny napadeny.
  • Pokud se na záhonech vyskytl škůdce, několik let nesázejte na stejné místo podobnou nebo dokonce stejnou plodinu.
  • Půdu dezinfikujte dusíkatým vápnem nebo chemickými prostředky. Dezinfikovat lze nejpozději tři týdny před výsadbou.

Zásah

  • Skvělou pomocí jsou žluté lepové desky, které umístíte nad záhonek. Při mírném výskytu pomůžou stavy muchnic výrazně redukovat – umístěte je již před tím, než budou muchnice klást vajíčka.
  • Při silnějším výskytu podle množství polapených samiček rozpoznáte vhodný termín pro případné ošetření insekticidem – osvědčený je například Sumithion super. Je třeba jej aplikovat nejpozději do 14 dnů od známek silného výskytu muchnic, aby larvy zasáhnul dříve, než se dostanou do rostliny.

Netkaná textilie chrání zeleninu před chladem i muchnicemi

Před položením netkané textilie záhon zbavte veškerého plevele.

Zakrývejte rostliny bílou netkanou textilií. Okraje přihrňte zeminou a zamezte tak samičkám v přístupu k rostlinám. Textilie propouští vodu, vzduch i sluneční záření a nebrání rostlinám ve vývoji (naopak jim v chladných dnech svědčí).

Smíšené kultury a vhodné kombinace

Chránit zeleninu proti žravým larvám muchnic může i vysazení některých aromatických rostlin odpuzujících škůdce, například aksamitníku, měsíčku, tymiánu, šalvěje. Biopěstitelé zeleniny také doporučují vysazovat smíšené kultury rostlin, například řádek mrkve a řádek cibule.