Slimáci nemají rádi chlupaté listy, rostliny příliš hořké a příliš kyselé. Také nedokáží vylézt přes převis a do vysoké výšky cca nad půl metru. Jejich tělo se lehce poškodí, takže nevyhledávají ostré fyzické bariéry. Zkuste jejich „Achillovu patu" využít ve svůj prospěch a nedovolte jim vstup do zahrady.

Preventivní opatření proti slimákům

Ať je jaro, léto nebo podzim, slimáci dokáží spořádat úrodu téměř na počkání. Proto byste neměli polevovat v preventivních opatřeních. Zahradu pravidelně uklízejte, především po sekání trávy nebo řezu rostlin a keřů. Také pravidelně kontrolujte mulčovací kůru, do které se plzáci rádi schovávají. Jakmile sklidíte úrodu, ihned půdu prokypřete. Tím zničíte skrýše a vajíčka slimáků. Jelikož jsou tito nezvaní návštěvníci nejaktivnější v noci, zahradu zalévejte raději ráno, aby je nelákala přebytečná vlhkost. Účinné jsou také různé zábrany, obrubníky a plůtky. Jak je do zahrady zakomponovat?

Vyvýšený záhon

Slimáci nemají rádi výšky. Pokud máte možnosti, zkuste zeleninu pěstovat na vyvýšeném záhonu, který je vysoký nejméně půl metru. Dřevo neopracovávejte. Hrubá neotesaná prkna slimáky rozhodně odradí. Truhlíky můžete zavěsit do prostoru, přidělat na plot nebo zeď.

Převis

I když plzáci dokáží lézt hlavou dolů, fyziologicky nedokáží překonat převis. Své záhony tedy ohraďte plechem nebo plastovým plůtkem s ven zahnutým okrajem. Zábrana by měla být vysoká alespoň 40 cm. Nezapomeňte ji zapustit do země, aby ji slimáci nepodhrabali.

Překážková dráha

Proti slimákům účinkuje i ostrá, nebo pro jejich tělo jedovatá, překážková dráha. Jaký materiál použít?

Křemelina

Najdete ji v lékárně a ve zdravých potravinách. Prášek, obsahující křemík, vápník, mangan, hořčík, titan, železo a další, má blahodárné účinky pro náš organismus. Na slimáky ale působí opačně. Proniká do jejich těla, dehydratuje je a způsobuje jejich úhyn. Proto křemelinu nasypte kolem záhonu nebo na přístupové cesty do zahrady, kudy se slimáci plazí.

Otruby

Otruby dokáží těla slimáku nejen poranit, ale také způsobují jejich nafouknutí a úhyn. Jejich nevýhodou však je, že rychle navlhnou, změknou a plži nemají problém zábranu přeplazit.

Kávový lógr

Zatímco my kávu milujeme, plzáci ji nesnáší. Nejen, že se nasypaná rozemletá zrnka lepí na jejich nohu, kofein je pro ně toxický. Pokud tedy lógr ze zrnkové kávy nasypete kolem záhonu, slimáci by se mu měli vyhnout. Podobně také působí skořice nebo pepř. Bariéru obnovujte nejlépe po každém dešti.

Skořápky

Vaječné nebo ořechové skořápky znamenají pro slimáky smrtelné nebezpečí. Ostré hrany totiž dokáží rozřezat jejich tělo a způsobit téměř okamžitou smrt.

Bylinková bariéra

I když jsou slimáci a plzáci pažraví, rozhodně nesežerou všechno. Vyhýbají se česneku, petrželi, měsíčku, šalvěji, tymiánu a dalším aromatickým bylinám. Proto z těchto rostlin vytvořte přirozenou bariéru. Chutné druhy, kterým plži nedokáží odolat, schovejte mezi ně.

Slimák jako domácí mazlíček

Zní to absurdně? Možná ano, ale funguje to. Slimáci totiž milují zbytky z kuchyně, posečenou trávu nebo plevel. Pokud je budete chovat cíleně na kompostu nebo v okolí a budete je pravidelně vykrmovat vybranými pochoutkami, nemají důvod se z okolí „prostřeného stolu“ vzdalovat.

Zdroje: www.idnes.cz, abecedazahrady.dama.cz, zahradkar.pluska.sk,chalupari-zahradkari.cz