Slimáci patří mezi úhlavní nepřátele zahrádkářů. Letní teplé počasí společně s nějakým tím deštěm hraje těmto predátorům pěkně do karet, protože se daří naší pěstované zelenině, která jim bohužel dost chutná. Dokáží sežrat úplně všechno a neskutečnou rychlostí.

Slimákům je vlastně jedno, jestli jde o rostliny či živočichy. Dá se říct, že jsou to dokonce kanibalové a mrchožrouti, protože se živí i mrtvými tvory s měkkým tělem, jako jsou jiní plži nebo třeba žížaly. Ovšem maso si dávají spíše jen ve výjimečných případech. Největší jejich libůstkou je zelenina, některé druhy ovoce a častokrát nepohrdnou ani okrasnými rostlinami. V mnoha případech je můžete najít i na kompostech, kde mají k obživě dostatek rostlinného odpadu. Nejohroženější jsou ale asi saláty, zelí, okurky, ředkvičky nebo třeba cukety.

Jak poznáte, že u vás řádí právě slimáci

Nejvíce jim chutnají listy, ožírají hlavně jejich měkké okraje a středy, kde po jejich útoku zůstávají velké vyžrané otvory či okénka. Silnější místa a tuhé žilky většinou nechají na pokoji. Nápadné jsou i stříbrné slizové stopy na rostlinách a v jejich bezprostřední blízkosti na zemi. Některé semenící zeleniny mohou po obzvláště silné invazi zůstat jen se stonky a jejich vyžraná torza není už možné bohužel jiným způsobem zužitkovat. Nezbyde vám bohužel nic jiného, než je vyhodit.

Nájezdy slimáků nečekejte jen na záhonech, klidně se dostanou i do truhlíku s okrasnými rostlinami. Milují především velkolisté trvalky, jako je hosta nebo podražec velkolistý, ale klidně se pustí i do afrikánů či slunečnic.

Je mnoho rad a tipů, ale která je ta pravá a účinná?

Mnozí z nás již vyzkoušeli na boj se slimáky kde co. Od chemických metod až po všechny možné přírodní prostředky či rostliny, které plže alespoň odpuzují. Někdy je to však marný boj, kdy predátoři na chvíli zmizí, ale za nějaký čas je máme na zahradě znovu. Odborníci zjistili, jak účinný může být v boji proti slimákům obyčejný česnek. Obsahuje totiž obrannou sloučeninu allicin, která tato zvířata odpuzuje a zabíjí.

Co třeba rada zkušeného specialisty?

Odborník na zahradnictví Jamie Butterworth vysvětlil ve videu pro Gardeners 'World.com, jak připravit recept na česnek:

www.gardenersworld.com

Recepty podle experta

1. Lehčí varianta

  • 2 hlavičky česneku
  • 1 l vody
  • 4 l vody na rozředění

Rozdrťte všechny stroužky česneku a uvařte je v 1l vody. Poté nechte koncentrát dostatečně vychladnout, nejlépe do druhého dne, kdy ho zřeďte se 4 l odstáté vody. Touto směsí pak už jen stačí zalévat 1x týdně vaše záhonky a nejlépe vždy večer. Slimáky to většinou odradí.

2. Sinější varianta

  • 4 hlavičky česneku
  • 1 lžíce ropného oleje
  • 1 čajová lžička saponátu na nádobí
  • ½ l vody na rozředění

Nechte po dobu 24 hodin rozmačkaný česnek louhovat v oleji a pak k němu přilijte mycí prostředek a vodu. Vše dostatečně promíchejte. Protože je tato směs velmi koncentrovaná, měla by být před samotnou aplikací zředěná, aby vaše plodiny a květiny nepoškodila. Naplňte láhev s rozprašovačem ½ l vody a přidejte vždy 2 lžíce připravené česnekové směsi. Dobře smíchejte a postříkejte půdu, kde se slimáci vyskytují. Nejprve je dobré udělat si test, abyste věděli, jak která rostlina tento postřik snáší. Stačí nanést trošku směsi na jeden list rostliny a počkat den či dva. Jestliže dojde ke žloutnutí, je dobré do roztoku přidat vodu. Jakmile se vám podaří vyrobit správnou koncentraci, aplikujte všude tam, kde vás slimáci obtěžují.

Zdroje: www.express.co.uk, www.ceskazahradka.cz, Odborník na zahradnictví Jamie Butterworth