Podrcené vaječné skořápky se sypou kolem záhonů jako mechanická bariéra, která má zabránit plžům v přístupu ke šťavnatým lístkům jarní a letní zeleniny. Ostré hrany kousků skořápek působí na měkká těla slimáků jako střepy. Není snadné se po nich plazit a mnozí zahradníci mají ozkoušeno, že se touto překážkou slimáci nechají odradit.

Aby však byla tato metoda opravdu účinná, vrstva by měla být poměrně silná. Také je třeba počítat s tím, že jakmile zaprší, navlhlé skořápky změknou a slimáci se po nich poplazí bez známek zvýšené námahy. Znamená to, že po deštivých dnech budete muset skořápkovou bariéru obnovit. Jestliže se vám zásoba skořápek povážlivě tenčí, nastavte je popelem z dřevěného uhlí, jehličím, pilinami nebo třeba obyčejným pískem. Pomůže jakýkoli drsný materiál, který slimákům jejich výpravu znepříjemní. Pro zesílení efektu můžete skořápky posypat vyschlou kávovou sedlinou. Tu prý plži z duše nesnášejí.

(Zdroj: https://hobby.instory.cz/)

Vaječné skořápky v záhonech zároveň slouží jako přírodní hnojivo bohaté na vápník. Prospějí mnohým druhům zeleniny, a to zvláště té košťálové, mezi kterou řadíme kapustu, zelí, květák a kedlubny, tedy vyhlášené pochoutky nevítaných slimáků. Skořápky prospějí i některým rostlinám okrasným - zejména skalničkám, ale také například plaménkům a čemeřici.

Na druhé straně na zahradách pěstujeme i rostliny, které vápník v půdě nesnášejí a potřebují kyselejší prostředí. Dejte tedy pozor, abyste skořápky nenasypali k borůvkám, brusinkám nebo k rododendronům. Přidaný vápník by těmto druhům nesvědčil.

(Zdroj: https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/)