Zdroje:www.zahradkarskaporadna.cz, www.chalupari-zahradkari.cz

Nejnepříjemnějším mezi plázky a slimáky je patrně dobře známý plzák španělský, který se však v našich podmínkách již dávno zabydlel. Všichni tito plži, které nazýváme jednotně slimáky, mohou na zahradě škodit, i když má každý druh trochu jiné preference. Ničí nejen užitkovou část zahrady, ale i rostliny jako afrikány či tulipány. Mezi jejich oblíbenou potravu patří hlavně saláty, kapusty, kedlubny i rajčata či květáky. Samozřejmě také jahodníky jejichž listí i plody slimáci milují.

Ochrana zahrady přichází z přírody

Slimáci mají nepřátele běžné v přírodě. Jsou vyhledávanou potravou ježků a různých druhů žab. Také slepýši, rejsci, krtci či některé druhy ptáků slimáky nepohrdnou. Mezi takové patří i kosi, drozdi a špačci. Ty sice obvykle ze zahrad vyháníme, ale jejich přítomnost neznamená vždy pro zahradu problém. Redukují totiž také dotěrné plže.

Zahradu ochrání před slimáky hlístice

Nejelegantnějším řešením jsou biologické zbraně! Samozřejmě přeháním, ale de facto jde o biologické nepřátele slimáků, kteří je likvidují zaručeně. Jde nejčastěji o různé druhy parazitů, které likvidují škůdce. Nákup těchto prostředků umožňuje bio laboratoř, která jednak nabízí některé produkty celoročně a jiné sezónně. Proti slimákům se používá parazitická hlístice. Phasmarhabditis hermaphrodita je nepatrná hlístice, která aktivně vyhledává slimáky, množí se a šíří půdou, aby decimovala populaci těchto škůdců v širokém okolí. Hlístice působí v hlíně až po dobu měsíce a půl a její použití v zahradě se řídí jen venkovní teplotou a dostatečným zalitím záhonů. Podívejte se, co bio laboratoře poskytují. Přípravky jsou sice poměrně drahé, zato účinné a ani v nejmenším neohrožují přírodu či vaši zahradu.

Se slimáky zatočí kachny

Nejznámějšími nepřáteli slimáků jsou kachny. Druh, který je proslavený likvidací slimáků na zahradě ve svém výběhu se nazývá „indický běžec“. Tato kachna dokáže za den spořádat až kilo slimáku, což je vskutku neuvěřitelné množství. Nicméně málo, kdo si bude zakládat kachní chov jen proto, aby mu kachny likvidovaly slimáky.
Podívejte se však, zda v okolí neexistuje možnost takové kachny zapůjčit. V některých zemích už je to možné.

Související články