Zdroje: dvojka.rozhlas.cz, chalupari-zahradkari.cz

Pokud zastáváte názor, že není třeba slimáky zabíjet, ale zároveň vám pijí krev, bude se vám metoda s vaječnými skořápkami líbit. Je totiž ekologická, bez použití chemie, spadá pod zero waste a vy budete mít čisté svědomí.

Hromada vaječných skořápek

Rozdrcené vaječné skořápky dokáží vytvořit mechanickou bariéru, přes kterou se nechce dostat žádný slimák. Jsou totiž tak ostré, že by ho mohly pořezat. Problém ale nastává v množství skořápek. Hranice by totiž měla mít cca 10 cm na šířku, což vyžaduje konzumaci hodně vajec.

Jak skladovat vaječné skořápky

I když mnoho zahrádkářů ví o benefitech, které vaječné skořápky rostlinám nabízejí, děsí se jejich skladování. Jsou totiž semeništěm bakterií a málokdo je chce skladovat právě v kuchyni. Pokud se bojíte právě tohoto, zkuste skořápky sterilizovat. Stačí, když je properete pod tekoucí vodou a pak na pánvi rychle upražíte. Pozor však, aby vám příliš nezměkly. Skořápky pak vložte do kyblíku nebo pratelného sáčku, kde počkají na své využití.

Jak vytvořit skořápkovou bariéru

Vraťme se ke žravým slimákům. Pokud již máte nasbíráno dostatečné množství vaječných skořápek, je načase vyrazit do boje. Skořápky rozdrťte na jemno. Pozor však, abyste z nich neudělali prášek, ideální průměr střepů je cca 1-2 cm. Ty pak nasypejte na všechna kritická místa. Pravděpodobně půjde o záhonky s mladou zeleninou, jahodami nebo květinami. Pokud nechcete, aby se vám slimáci vůbec dostali na pozemek, umístěte je podél plotu.

Obnova skořápkové hranice

Nevýhoda této metody tkví v tom, že jakmile zaprší, skořápky zvlhnou a změknou. Slimákům pak nedělá problém deseticentimetrovou hranici překonat. Proto se sbíráním skořápek nepřestávejte a po dešti vrstvu obnovte.

Hnojivo ze skořápek od vajec

Nadrcené skořápky ocení především rostliny. Jsou totiž přirozeným zdrojem vápníku, který potřebují. Ten na sebe navíc váže škodlivé kyseliny, zvyšuje rozpustnost živin, podporuje růst kořenů a klíčivost semen. Mezi milovníky vápníku patří především rajčata. Stěžovat si nebudou ani papriky, lilek, růže, karafiáty, šeříky nebo zlatice. Přidaný minerál ale nesvědčí brusinkám, borůvkám nebo rododendronům.