Slimáky nezastaví ani sucho, které bylo v poslední době naštěstí přerušeno dešti. Deštivé a vlhké počasí jim svědčí, ale poradí si i na zahradě sluncem prohřáté. Schovají se do půdy, pod kameny, do sklepa i pod konev s vodou. Kromě okamžitých zásahů, užitečných proti náhlé invazi, se vyplatí začít i s opatřeními dlouhodobými.

Jak se rychle zbavit slimáků?

Zvláště na menší zahradě pomůže ruční sběr v době, kdy slimáci vylézají – tedy zvečera či brzo ráno. Lidé typu sova je mohou sbírat i v noci s baterkou. Ostatně, činil tak i manžel slavné spisovatelky Virginie Woolfové: „Zahrada je plná ostálek. Ostálky jsou plné slimáků. Leonard je chodí v noci s lampou sbírat…“ napsala. Zahradničení bylo její vášní, měla však štěstí, že nepříjemné povinnosti mohla přenechat svému muži. Sběr slimáků není povznášející zábavou pro nikoho. Můžeme si ji však značně zjednodušit, pokud plžům nastražíme past v podobě oblíbené dobroty. Mezi nejosvědčenější patří slupka od melounu, na které ponecháme i trošku sladké dužiny. Stačí pak sebrat slupku, zvláště pokud je obrácená dužinou dospodu, slimáci se pod ní ve velkém shromažďují. Poskytuje jim chutnou krmi a úkryt zároveň.

Ještě pohodlnější je vybírání pivních pastí, kdy odpadá nutnost slimáky usmrcovat. Utopili se omámení v pivu, a můžeme věřit, že tento skon byl celkem rychlý a nijak nebolel. Trápit slimáky například solením je vskutku zbytečné – za svou přirozenost nemohou a do střední Evropy je zavlekli lidé. Ale ani příliš mírumilovná schovívavost bohužel nefunguje. Rady k odnášení slimáků na kompost, kde spokojeně zůstanou, snad mohou dlouhodobě pomoci jen tam, kde je neobyčejná hojnost jejich přirozených nepřítel. Rozmnožovací schopnost slimáků je totiž děsivá - kdo jich nasbíral plné kýble za večer, ví své. Zlikvidovat je třeba i jejich vajíčka, která ukrývají v půdě, kompostu či pod mulčem. Stačí ponechat je na slunci a nabídnout ptákům.

Slimák urazí i 50 metrů za noc. Pokud je v blízkosti naší zahrady zdroj nevítaných hostů, je třeba chránit jednotlivé záhony. Především vyvýšené záhony můžeme snadno opatřit mechanickou zábranou jako je ostrý plech, ohnutý do strany a poté ještě dolů, což slimákům připraví velmi nepříjemnou překážku. Odpuzuje je především plech měděný, velmi nepříjemnou překážkou jsou také pásy brusného papíru. Na rozdíl od popela, vaječných skořápek, pilin či kávové sedliny fungují i po zvlhnutí. Záhony můžeme také ochránit aplikací parazitické hlístické, chytré biologické ochrany. Nejůčinnější je však její nasazení již zjara.

Jak si ušetřit práci do budoucna?

Zahradu mohou před slimáčí invazí ochránit i zvířecí pomocníci. Mezi přeborníky patří kachny plemene indický běžec, které lze na prostornější zahradě celkem snadno chovat. Vyžadují ovšem bezpečný noční úkryt, vodu na koupání a kvalitní stravu, na slimáky jako na zdroj potravy rozhodně spoléhat nemůžeme – i když je kachny jakožto zdroj bílkovin milují.

Chov jakýchkoli domácích zvířat, kachny nevyjímaje, znamená nutnost péče o ně. Ovšem se slimáky nám mohou pomoci i volně žijící živočichové – ačkoli u nás není plzák španělský původním druhem, zvláště mladší jedince zařadili do svého jídelníčku již mnozí tuzemští tvorové. Stačí, když jim přichystáme příhodné podmínky a nebudeme jim škodit.

Mnoho slimáků zkonzumují ježci, kteří od nás potřebují na oplátku letní i zimní úkryt a absenci škodlivých návnad na plže, které by mohly otrávit i je.

Úkryt v podobě kupy kamení, dřeva, listí v klidném koutě zahrady přiláká i ropuchy, které si na plžích rovněž rády smlsnou. I s většími si poradí užovky, které se zabydlí vkupě kamení, suché zídce a mladé mohou vyvést v nepřekládaném, přístupném kompostu.

Ještě malé plzáky loví i ptáci, kteří potravu hledají na zemi. Těm zase prospějí ptačí budky, bezpečné keře a zahrada prostá nebezpečných pesticidů. Pod kůrovým mulčem a v kupce klestí se daří střevlíkům, kteří se malými slimáky rovněž rádi živí.