Souboj s tímto invazivním druhem se zdá někdy téměř marný. Nejenže často ve snaze se jej zbavit utrácíme spoustu peněz, ale často si zahráváme s životy užitečných živočichů či dokonce domácích mazlíčků.

Kde se vzali?

Plzák španělský (Arion vulgaris) začal své tažení Evropou před více než půl stoletím. Nejprve se jako součást rostlinného materiálu ze Španělska a Portugalska dostal v roce 1955 do Švýcarska. Následovalo rozšíření do Německa, Itálie a Rakouska. Od roku 1991 se úspěšně „zabydluje“ i v České republice. Na všech "dobytých" územích se plzákovi španělskému daří tak skvěle, že to dotáhl mezi stovku nejhorších vetřelců (invazních druhů) Evropy.

Neztrácejte čas tím, co nefunguje

Mnozí lidé se domnívají, že stačí slimáky vzít a hodit přes plot, případně do blízké strouhy. Zmíněná řešení jsou však naprostou ztrátou času a energie. I kdybyste dohodili velmi daleko, plzák se snadno vrátí. Vlastními silami urazí 7 metrů za 2 hodiny, za jedinou noc se dokáže přemístit až o 50 metrů! Ze strouhy se také brzy dostane a pokračuje v plenění. Ideální není ani rozšlapávání a ponechávání plzáků v zahradě. Tito plži totiž nepohrdnou ani svými mrtvými druhy. Navíc v letních měsících můžete na podrážkách snadno roznášet jejich vajíčka po okolí.

Neubližte dalším živočichům

Vhodnou volbou přípravků na ochranu rostlin ochráníte přirozené nepřátele plžů - ptáky, ježky, rejsky, střevlíky, páteříčky, drabčíky, ropuchy. Proto než se rozhodnete pro hubení plzáků některým druhem granulí, pečlivě se seznamte s jejich účinky. Na internetu snadno najdete nejen návod k použití, ale také bezpečnostní list. Dozvíte se, jaká nebezpečí přípravek představuje nejen pro životní prostředí, ale také pro další živočichy.

Přípravky na hubení plzáků se nazývají moluskocidy. Vyrábějí se ve formě pelet, které plzák pozře a následně umírá na otravu. Nejčastěji obsahují metaldehyd nebo methiokarb. Metaldehyd je toxický pro obratlovce a působí jako jed pro kočky, psy, ovce a drůbež. Methiokarb má toxický účinek na prospěšné půdní bezobratlé, jako jsou žížaly a brouci, působí také hospodářská zvířata. Nebezpečí pro ježky, žáby a ptáky představují moluskocidy tím, že tito živočichové se mohou plzáky či slimáky živit, a když pozřou měkkýše, který sežral nástrahu, uhynou také.

Existují však i přípravky, které neobsahují umělé chemikálie, ale pouze účinné látky přírodního původu. Konkrétně jsou to výrobky s obsahem fosforečnanu železitého.

Jak nejlépe bojovat s plzáky?

Ruční sběr a následná likvidace plzáků je sice poměrně pracná záležitost, ale máte jistotu, že likvidujete opravdu jen plzáky – vetřelce a ne třeba domácí druhy. Navíc pokud zvolíte čas kdy jsou plzáci nejaktivnější a vyrážejí za potravou (po dešti, krátce po východu slunce a nebo po jeho západu), uvidíte co je nejvíc přitahuje. Za horkého počasí můžete sbírat také – stačí odhalit jejich oblíbené skrýše. Někdy to jsou stará prkna, jindy rostliny s dobrými izolačními schopnostmi, například čistec vlnatý (Stachys byzantina).

Plzákům španělským mimořádně chutnají semenáče mladých rostlin zeleniny i květin. Často je zlikvidují tak důkladně, že váháte, jestli jste vůbec něco vysadili. Ale nepohrdnou ani některými vzrostlými rostlinami – např. se vyšplhají po nati brambor či na vrcholky keříčkových fazolí, které pak okusují. Jakýmsi rájem plzáků v zahradě jsou komposty a kompostéry. Na to bychom měli myslet při volbě jejich umístění.

Plzáky španělské se vyplatí likvidovat dřív, než začnou klást vajíčka. Páření obvykle začíná koncem června. Od srpna si všímejte i nálezů vajíček. Nejčastěji bývají ukryta pod zeleninou, větvemi, v pařezech, pod kameny a v zemních štěrbinách. Vajíčka připomínají malé bílé korálky - mají kulatý nebo oválný tvar a jejich průměrná velikost je 4 mm.

Mezi prvky biologické ochrany patří Nemaslug. Účinnou látkou tohoto přípravku jsou živé hlístice (Phasmarhabditis hermaphrodita), které na plžích parazitují. Na napadení hlísticemi jsou zvlášť citliví mladí plzáci. Aby bylo použití hlístic účinné, musíte je aplikovat ve správnou dobu, nejlépe v květnu. Více v článku Nemaslug proti slimákům: jak jej správně používat? Velmi účinného likvidátora plzáků představuje indický běžec.