Zdroje: zena.aktualne.cz, adbz.cz

Slimáci a šneci jsou po dešti venku

Po dešti a bouřkách se můžete na zahradě setkat nejen s barevnými šneky, ale také plzáky a slimáky. I když jsou šneci také škůdci, lidé je často jen přemístí za plot, ale slimáky nelítostně hubí, stejně tak jako tito škůdci nevybíravě likvidují zeleň v našich zahrádkách a na záhoncích.

Využijte příležitosti a zbavte se slimáků právě teď, když po dešti vylézají ven.

Využijte deště a vyrazte na slimáky!

První možností je jistě sběr. Nejlépe v rukavicích, které pak můžete vyprat v horké vodě. Hodí se gumové na mytí nádobí i chirurgické. Někteří zahrádkáři dokonce slimáky krmí posekanou trávou a zbytky, a pak je v tomto „krmelci“ sbírají a likvidují například horkou vodou.

Nelze vyloženě doporučit likvidaci ručně ostrým nebo těžkým tupým předmětem. Je to jen pro ty, kteří mají silný žaludek a slizká, překvapivě pevná těla slimáků vám práci zkomplikují. Navíc hrozí, že se z takových těl uvolní vajíčka.

Mnohem výhodnější, ale také pracné i nepěkné je posypání slimáků. Ideálně ne na záhoně, ale už posbírané ve sklenici či kyblíku. K posypu se hodí obyčejná kuchyňská sůl, která slimáka defacto rozpustí.

Určitě znáte také trik s pivem. I když slimáčí pasti, které používají pivo nebo kvasnice jako návnadu částečně určitě fungují, navíc také k místu vůní slimáky lákají. Proto je otázkou, zda si přilákáním slimáků z okolí nezpůsobíte větší problém, než jste dosud měli.

Slimáky můžete odehnat od záhonů také bylinami či sypanými překážkami, které slimák nezvládne překonat. Mezi takové patří mleté hořčičné semínko, popel nebo vaječné skořápky. Nepřekonatelnou překážkou jsou také psí chlupy. I když se často zmiňuje také kávová sedlina, ne vždy dobře funguje.

Granule pro slimáky vydrží i déšť

Pokud vám nevadí utratit pár korun za modré granule proti slimákům, pak neváhejte. Slimáci jejich vůni milují, kvalitnější granule se po dešti nerozpadají.

Modré granule by měly být zcela neškodné pro další divoká zvířata i domácí mazlíčky. Při nákupu se však přesvědčte, že přípravek neobsahuje metaldehyd.

Proti slimákům fungují dobře i biologické prostředky, které hubí slimáky pomocí parazitických hlístic, jejich použití je však ideální na začátku sezóny zhruba v květnu, ale použití je možné až do října.

Související články