Slimáci bohužel nemají v přírodě příliš mnoho nepřátel, takže se rychle množí a po jejich invazi na zahradě zůstává obvykle nenávratná spoušť. Existují desítky chemických přípravků, které je dokáží zlikvidovat, stejně jako desítky rad a postupů bez chemie, které si lidé předávají mezi sebou.

Překážky i ostré jehličí

Když je suché počasí, fungují překážky třeba z vápna nebo dřevěného popela, kterým se slimáci vyhnou. Jakmile však zaprší, překážky zmizí. Dobrý je i písek, jehož ostrá zrníčka se zabodnou do těla slimáka, takže jej odradí, stejně jako jehličí nebo drcené vaječné skořápky. Někdo má zase ohraničené záhonky obrubníky s hrubým povrchem, který prý slimáci nepřelezou. Existují i přírodní přípravky, které nezatěžují přírodu a kterých se slimáci nasytí a ve svém úkrytu poté zahynou.

Pozor na vlhko

Vhodné je na zahradě vysadit rostliny, které slimáci nesnášejí a také odpuzují. Patří mezi ně rozchodník, kontryhel, řeřicha, levandule, zvonek orlíček či oměj. Záleží také na tom, kdy zahradu zaléváte. Pokud to budete dělat vždy jen brzy ráno, záhony do večera uschnou a nehrozí vlhko, které je pro slimáky zásadní pro jejich život. Zdržují se často ve starém vlhkém listí, v zarostlých neudržovaných zahradách, na zastíněných místech s velkým množstvím plevele.

Voda z vařených vajec slimákům nevoní

Víte, jak už prababičky našich prababiček vyháněly ze zahrady slimáky? Zalévaly rostliny vodou po vařených vejcích. Vaječné skořápky používaly jako hnojivo pro rostliny a vodu po uvaření vajec nikdy zbůhdarma nevylévaly, ale vždy použily na zahradu jako odpuzovač slimáků a hmyzu.

Vodu nesolte!

Voda, v níž se vejce vařila, však nikdy nesmí obsahovat sůl, to mějte vždy na paměti před tím, než začnete vařit vajíčka. Nepřidávejte do vody sůl.

Vodou po vařených vejcích můžete zalévat i některé pokojové rostliny.

Související články

Zdroje: www.nasezahrada.com, living.iprima.cz