Zdroje: chovatelka.cz, www.ceske-navody.net, bydleni.magazinplus.cz

Špaček

Špaček obecný (Sturnus vulgaris) se vyskytuje převážně v Evropě a Asii. Dokázal se rychle přizpůsobit civilizaci, takže se nejčastěji objevuje v městských a předměstských oblastech. Vidět ho můžete ale i v zahradách, na polích nebo v lesích. Je velice inteligentní a jen tak se nenechá podvést. Velice rychle dokáže odhalit falešného predátora, kterým se ho snaží zahrádkáři zahnat.

Proč špaček škodí?

Špačci jsou milovníky ovoce. Chutnají jim třešně, višně, vinná réva a další drobné bobuloviny. Také je společenský, takže je rád součástí hejna. Kombinace jeho nenasytnosti a shlukování znamená pro zahrádkáře a sadaře pohromu. Během chvilky dokáže celé hejno spořádat celou úrodu.

Špačci a třešně

Máte-li na zahradě třešeň, určitě jste již zjistili, že se sklizeň sladkých plodů často podobá závodu. Jakmile si všimnete, že jsou plody zralé, je to najednou kdo s koho. Buď si vezmete dovolenou a strávíte den na žebříku nebo přiletí hejno špačků a máte po úrodě. Jak se z toho nezbláznit? Zkuste je vyplašit.

Ochrana třešní před špačky

Přinášíme vám tři nejúčinnější metody, které dokáží zahnat celé hejno špačků. Jaké to jsou?

CD nebo holografické pásky

Lesklých povrchů se špačci bojí. Připomínají jim totiž oko dravce, které se zaleskne, jakmile spatří svou kořist. Využijte jejich přirozeného strachu a na strom zavěste staré CD nebo DVD nosiče. Pamatujte však na to, že umístění musíte čas od času měnit. Jak jsme již zmínili výše, špačci jsou velice chytří a dokážou si všimnout, že se blýskavý strašák nehýbe a tím pádem ho neohrožuje. Ještě větší účinnost slibují výrobci holografických pásek. Ty se přitlučou na desku tak, aby mohly volně vlát a házet odlesky. Podle potřeby je pak přemisťujte po zahradě.

Sítě

Sítě jsou vysoce účinné, avšak jejich instalace odrazuje mnoho zahrádkářů. Musí se totiž umístit nad korunu stromů, což u některých třešní může být problém. Pokud však chcete svou úrodu ochránit, můžete o této metodě uvažovat. Sítě mají tak malá oka, že jimi proletí opylovači a jiný užitečný hmyz, ale ptáci mají smůlu. Nad strom se instaluje pomocí dřevěných latí, jež ji přenesou nad celou korunu. Poté se má přichytit k dřevěným kůlům, aby neodletěla.

Domácí špačci

Tato metoda zní možná jako hloupost, je však odzkoušená a mnoho sadařů na ni nedá dopustit. Jednoduše si nastěhujte svou osobní špaččí rodinku do budky. V době hnízdění bude pták hlídat své území a chránit ho před konkurenty. Hejno cizích špačků tak nebude mít šanci se přiblížit. Sice vám špačci pár třešní sní, můžete to však brát jako jejich výplatu za jejich „security" činnost.