Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, www.magazinzahrada.cz

Snad každý zahrádkář nebo sadař to zažil. Hejno špačků krouží nad ovocným stromem a s hlasitým křikem na něj usedá. Jedno mrknutí a třešně jsou v břichách opeřenců. Vám zbývá jediné. Rozloučit se s třešňovým kompotem, bublaninou i zmrzlinou. Jak tomu zabránit?

Špačci a třpytivé CD

Mezi nejúčinnější metody patří plašení ptáků třpytivými předměty. Dají se použít na malých i velkých zahradách. Odlesky CD nebo DVD nosičů zavěšených na stromy ptáky ruší a bojí se jich. Připomínají jim totiž oči dravců. Důležité však je, abyste stanoviště třpytivých strašáků měnili. Špačci jsou totiž velmi inteligentní a mohli by si všimnout, že odlesky vycházejí z jednoho místa a ve skutečnosti jim tedy nic nehrozí.

Holografická páska

Speciální fólie s lesklým povrchem slibuje v plašení opeřenců ještě větší účinnost než „cédéčka". Imituje totiž oko dravce a dá se lehce přemisťovat podle potřeby. Dvaceti centimetrové proužky přitlučte na desku tak, aby mohly volně vlát a házet odlesky. Tyto strašáky rozmístěte cca 20 m od sebe.

Sítě a špačci

Pokud nechcete nechat nic náhodě a špačkům, pořiďte si síť. Tu natáhněte nad strom. Oka sítě jsou tak velká, že se přes ně dostanou drobní opylovači a další hmyz. Ptáci však mají smůlu. Nad strom se instaluje ve dvou osobách. Za použití dřevěných latí se přenese přes korunu stromů tak, aby se v horní části nezachytila. Poté ji uchytíte např. ke kůlům nebo k plotu.

Umělý dravec

Špačci se samozřejmě nejvíce bojí o svůj holý život. Proto jsou pro ně největším nepřítelem draví ptáci. Na trhu jsou k dostání makety ptáků i zvukové plašičky napodobující hlas dravců nebo naopak hlasy vyděšeného špačka. Toto řešení však nemusí být dlouhodobě účinné. Špačci mohou zjistit, že hlas je pouze nahraný a žádný dravec je nenahání. Pokud však chcete ochránit úrodu krátkodobě, než ji sklidíte, patří tato metoda k jedné z nejúčinnější.