Spadané listí uklízíme každý podzim

Hrabání listí není nic nového. Je to součást posledních podzimních prací, které souvisejí s údržbou, ale také zazimováním zahrady. Listí je navíc ideálním materiálem na kompost. Může se zdát, že takový úklid nespěchá, a pokud na něj nebude čas, nic se nestane. Ale není to tak docela pravda. Jestliže shrabání spadaného listí nestihnete, na jaře vás bude čekat nepříjemná nadílka. Listí navlhne a vytvoří vrstvy částečně tlející hmoty, které je velmi obtížné uklidit.

Jak jsou spadané listy na zahradě nebezpečné?

Britský zahradník Alan Titchmarsh se dokonce domnívá, že vrstvy listí, které necháte přes zimu na zahradě, mohou jednoduše i zahubit rostliny pod nimi. Říká, že nepropustná vrstva zafunguje jako neprodyšná folie. Něco na tom bude. Nejspíš nepřivodíte zahradě katastrofu nedozírných následků, kterou slibuje Titchmarsh, nicméně větší nánosy listí zeleni pod nimi neprospějí. Mulč, chvojí i geotextilie zaručují rostlinám, prodyšnost i propustnost, ale také určité mikroklima, které materiál kolem rostliny pomůže vytvořit. Vrstva vlhkem slepeného listí stejné vlastnosti nemá.

Nepoužívejte spadané listí k zahrnutí záhonu

Ano i listy se dají použít k zazimování a v podstatě jako mulč, neznamená to ale, že jimi můžete přikrýt celé záhony. Listy můžete zahrnout kořeny nebo kmen stromu či keře. V podstatě můžeme zobecnit, že pokryv půdy listím je vhodný. Na rostliny samotné jsou ale lepší jiné materiály.

Expert apeluje na úklid spadaného listí

Britský zahradní expert Titchmarsh patrně upozorňuje na neshrabané listí, které zapomenuté přes zimu vytvoří na některých místech zahrady naváté hromady. Pod takovou masivní vrstvou, kterou na jaře odstraníte, jistě objevíte nezelená místa, kde rostliny vyloženě trpí zejména nedostatkem světla. Pokud chcete listí použít k zazimování, pak vždy jen k pokryvu půdy.

Zdroje:https://www.dumazahrada.cz, https://www.express.co.uk