Je těžké říct, která z těchto dvou zelenin je zdravější. Červená řepa je podle vědců zdrojem vitaminu C, B, E a spousty minerálů (zinek, selen, křemík, sodík, vápník nebo kyselina listová). Navíc ještě obsahuje barvivo antokyn a betanin, které snižují krevní tlak a zamezují kornatění tepen.

Popravdě ani špenát není, co se týče výživných látek, nějaký chudý příbuzný. Vědecké studie potvrdily, že mu příroda dala do vínku pořádnou porci vitaminu B a plejádu minerálů (draslík, vápník, hořčík a železo). Navíc ještě uklidňuje nervy, chrání a posiluje oči a zpevňuje kosti. V soutěži o největší podíl vitaminů jsou na tom obě zeleniny podobně.

Rostou jako z vody

Ve videu se dozvíte, jak pěstovat špenát na starých paletách:

Zdroj: Youtube

Co tyhle dvě zeleniny spojuje, je nenáročnost pěstování. Zatímco červená řepa si nenárokuje pravidelnou zálivku a přežije nějaký ten den nasuchu, špenát je zase skromnější, co se týče místa. Pokud třeba nemáte záhon, můžete jej zasít na balkóně, terase a dokonce i na parapetu! Důležité je, abyste mu pořídili květináč s hloubkou 18 centimetrů. Pak už ho občas stačí zalít nebo mu přilepšit k růstu vhodným přírodním hnojivem. Špenát miluje těžší hlinitopísčité substráty, které zadržují vodu. Nemá rád kyselou půdu a kupodivu ještě – červenou řepu!

V záhoně jsou „na nože“

Roztržka mezi špenátem a červenou řepou je notoricky známá. Obě plodiny se sejí v dubnu, obě milují slunce, ale vedle sebe být na záhoně bohužel nemůžou. Špenát, který se bez problému snese s pastyňákem, pórkem, kedlubnou, rebarborou, ředkví, vodnicí, zelím nebo kapustou, má prostě na červenou řepu „alergii“. Stejně nesnášenlivý je i k cibuli a česneku. Jinak tolerantní červená řepa si kromě špenátu „nesedne“ s mangoldem a bramborami. Je to jako u lidí, prostě srdci neporučíte!

Na talíři nejlepší přátelé

Špenát i červená řepa jsou skvělá kombinace na talíři. Využijte toho a připravte si z nich zapečený pokrm. Na videu je recept krok za krokem:

Zdroj: Youtube

A co by se stalo, kdybyste je přeci jen chtěli „udobřit“? Bohužel byste na tom prodělali. Zelenina, která má vedle sebe špatného souseda, má i špatnou úrodu. A tak raději moc neexperimentujte a respektujte tyhle vztahové kotrmelce. Pokud toužíte po vlastním špenátu a řepě, raději je každý vysejte v jiném koutě zahrady. Porostou sice každý zvlášť, ale pokud se vám hezky urodí, můžete je pak spojit třeba na talíři. V takovém zapékaném pokrmu s balkánským sýrem se hádat už nebudou.

Související články

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.ceskestavby.cz