Zdroje: www.zahradamebavi.cz, cs.wikipedia.org

Klasická i nevšední srdcovka

Nic nepřipomíná babičkovské zahrádky, tak jako ornamentální srdcovka. Díky charkteristicky vykrojeným srdíčkům květů, které jsou jako lampionky zavěšené na květním stonku, jsou tyto rostliny nezaměnitelné. Srdcovka však není jen rostlina, která se hodí k malému staršímu domku s plaňkami plotu zdobenými kameninovými hrnečky. Je to rostlina, které to sluší i v moderním pojetí zahrad.

To, že máme některé rostliny výhradně spjaté s určitým prostorem, nás zbytečně svazuje. Nenechte si namluvit, že se srdcovka k novostavbě nehodí. Nechejte ji každý květen proměnit zahradu v záplavu růžových srdcí. Pak se zase na rok schová.

Pojměte stinnou zahradu prostě, ale se šarmem

Podívejte se, jak neobyčejně krásná a zelená, romantická i upravená může být stinná zahrada za domem. I do takových míst se srdcovka hodí. Ač je to prostor moderně a jednoduše osázený, právě s babičkovskými zahradami toho má hodně společného.

Takto pojal stinnou zahradu za domem zahradní architekt Ferdinand Leffler, který o projektu také s nadšením mluví v tomto krátkém příspěvku:

Zdroj: Youtube

Jak pěstovat srdcovku?

Ale teď už zpět k srdcovkám. Právě srdcovky jsou trvalky vhodné do stínu a polostínu. Přímé slunce a žár jim nesvědčí, a proto je můžete najít často ve společnosti bohyšek a kapradin. Srdcovka vyrůstá v trsech vysokých až 80 cm z hliznatých kořenů a koření velmi mělce. To je důležité i pro její přesazování a dělení. Nikdy ji nesázejete hluboko!

Abyste ji mohli dobře umístit a sesadit s dalšími druhy, určitě se bude hodit vědět, že po růstové fázi koncem jara následují dva měsíce kvetení v květnu a červnu, ale pak celá nadzemní část zaschne a můžete ji ostříhat, ale také rozmnožit. Nejjednodušší je rozdělení trsu a opatrné oddělení kořenů. Nutností je mělké vysazení, a pokud chcete vytvořit hustší porost, doporučuje se rozmístění do sponu 40 x 40 cm. Rostlina je mírně jedovatá a může iritovat kůži, proto pracujte raději v rukavicích.

I když je typicky srdcovka růžově kvetoucí, najdou se i různé odstíny růžové, ale také květy bílé. Po odkvětu se objeví tobolky se semínky, které můžete posbírat. Také pomocí semen je možné srdcovky rozmnožit. Uzrálá semena se vysévají hned, kdy je jejich klíčivost nejlepší.

Související články